På vej på skiferie? Få helt styr på dækreglerne inden afgang

Det er ikke nødvendigvis nok, at din bil lever op til danske regler, når du vælger at køre på skiferie – få helt styr på udlandets regler her

Et par af de ting, det desuden anbefales, at man pakker i bilen foruden skibriller, hjelme, stave, og hvad der ellers måtte være. Foto: Thomas Lekfeldt
Et par af de ting, det desuden anbefales, at man pakker i bilen foruden skibriller, hjelme, stave, og hvad der ellers måtte være. Foto: Thomas Lekfeldt

Vi går ind i de helt travle uger for, hvornår danskerne pakker skitøj i familiebilerne og drager enten nord- eller sydpå for at vælte ned af diverse løjper eller piste.

Skiferier kræver en rimelig stor grad af forberedelse. Der er mange ting, der skal spille, før man er klar.

Midt i den forberedelse kan man måske godt glemme, at de regler, der gælder for vinterkørsel herhjemme i Danmark, ikke er gældende i resten af de store skiferienationer.

Vidste du eksempelvis, at du i Østrig skal have snekæder med, fordi det kan være lovpligtigt? Eller at du hos vores nordiske venner i Norge og Sverige skal have vinterdæk på?

Uanset om du vidste det eller ej, gennemgår vi her de store skiferienationers regler for, hvilke dæk du skal have på din bil.

Så er du sikker på, at ingen lokale politimyndigheder bliver sure på dig.

Pigdæk, vinterdæk og kæder
Først og fremmest må vi hellere lige skitsere reglerne for kørsel herhjemme i landet.

Vi dykker ikke ned i samtlige regler for skinationerne, men udvælger de væsentligste. Du kan læse en samlet gennemgang her.

Se også: Sådan ødelægger man verdens bedst sælgende pickup

Danmark:

I Danmark er vinterdæk som bekendt ikke lovpligtige.

Det anbefales alle steder fra, at man har det på bilen, men det er altså ikke et lovkrav. Det er det til gengæld, at hvis du har vinterdæk på din bil, skal de være monteret på alle hjul. Mindste tilladte mønsterdybde er 1.6 millimeter.

Du må gerne køre med pigdæk i Danmark fra 1. november til 15. april. Også de skal være monteret på alle hjul.

Sverige:

Hos vores naboer i Sverige er vinterdæk lovpligtige fra 1. december til 31. marts, hvis det er såkaldt vinterføre. Dækkene skal være godkendt til vinterkørsel.

Norge:

I Norge er loven formuleret således, at det i praksis for dig betyder, at du skal have vinterdæk på, når det er vinterføre. Og det kan man jo godt regne med, at det kan blive på en skiferie.

Tyskland:

Hvis du ikke skal til vores nordiske bekendtskaber, men i stedet en tur sydpå på skiferie, kommer du ikke uden om at skulle gennem Tyskland.

Her gælder reglerne, at dine dæk skal være M+S-mærkede, når det er vinterføre, hvilket vil sige, at de skal være godkendt til slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim, osv., og at de må have en lavere hastighedskode end bilens tophastighed.

I praksis vil det sige, at du skal have vinterdæk på.

Schweiz:

I Schweiz kan vinterdæk være påbudt ved skiltning, hvilket vil sige, at du skal have dem på, hvis du skal i nærheden af et skiområde, for her vil det ofte være påbudt. 

Østrig:

Hos alpefolket i Østrig har de gjort det lovpligtigt at køre med vinterdæk i perioden 1. november til 15. april. Oven i det kan snekæder være et krav, hvis de skilter med det. Derfor skal du altid medbringe snekæder, hvis du skal på ski i Østrig.

Frankrig:

Her gælder lidt af det samme som i Østrig. Vinterdæk og snekæder kan være påbudt ved skiltning, hvilket for dig vil sige, at du skal have vinterdæk på din bil hjemmefra og snekæder med i bagagerummet.

Italien:

Samme som i Frankrig. På med vinterdæk og medbring snekæder, for begge dele kan være påbudt, hvis de sætter skilte op omkring det.

Alt i alt kommer du altså ikke uden om at have vinterdæk på din bil, hvis du vil køre på skiferie i den, og i rigtig mange tilfælde skal du også have snekæder med.

Se også: Trump: Japan skal købe amerikanske biler

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere