Pas på de små: Disse biler er sikrest for børnene

Hvis du tror, at en stor bil automatisk er sikrest for de små, så har du ikke nødvendigvis ret

Det er ikke størrelse, der er afgørende, når de mindste skal sidde sikkert. Foto: Colourbox
Det er ikke størrelse, der er afgørende, når de mindste skal sidde sikkert. Foto: Colourbox

Det er ikke nødvendigvis det bedste for de små, hvis bilen er stor. Det viser en stor test, som det svenske forsikringsselskab Folksam har lavet. Den er baseret på de 30 mest solgte biler i Sverige i 2015.

Folksam har især fokuseret på, om der er god plads til at have en bagudvendt autostol på bilens bagsæde, og hvor sikker bilen er på bagsædet, når man skal have plads til en barnestol.

Især er det vigtigt, at der er plads til, at selv et større barn kan sidde bagudvendt i bilen, og det er ikke kun de store biler, der klarer sig godt her. Det skriver FDM.

Se også: Tesla klar med elektrisk racerbil

Peugeot 208
Da undersøgelsen er baseret på den svenske bilpark, der er væsentligt anderledes end den danske grundet vores høje registreringsafgifter, så er bilerne også noget større. For eksempel er der en del Volvo'er på listen, selvom Volvo kun er det 16. største mærke i Danmark.

Til gengæld findes den mest solgte bil i Danmark sidste år, Peugeot 208, også på listen, og der klarer den sig ganske udmærket.

For både Peugeot 208, Peugeot 308 og VW Golf ligger højere end de noget større biler Volvo S60 og Volvo V60. Toppen af listen af dog domineret af store biler som Volvo XC70, Volvo V70 og Kia Sportage. I bunden findes Renault Captur og Toyota Yaris.

- Vi har undersøgt, hvor god pladsen i de forskellige biler er, fordi børn indtil de omkring fire år sidder sikrest i bagudvendte autostole. Vender man børnene om, så de allerede fra to-treårsalderen sidder fremadvendt, så øges risikoen for alvorlige skader i tilfælde af en frontalkollision med op til fem gange. Er der god plads i bilen, er der større sandsynlighed for, at man lader barnet sidde bagudvendt længst muligt, siger trafiksikkerhedsforsker hos Folksam Anders Ydenius til fdm.dk.

FDM er enige i, at man skal lade børnene sidde bagudvendt i så lang tid som muligt. De mener, at danskerne vender børnene om hurtigere, fordi vi har mindre biler.

Se også: Stor ulighed: Meget få kvinder køber biler

12 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere