Penge ud ad vinduet: Nu tages milliondyre vejtavler ned

Elektroniske vejtavler skulle få trafikken til at glide, men de har stået slukket i et år, og nu tages de fleste ned

Vejdirektoratet har fundet penge til at tænde de elektroniske tavler på Motorring 3, mens de øvrige tavler vil blive taget ned. Arkivfoto: Kenneth Meyer
Vejdirektoratet har fundet penge til at tænde de elektroniske tavler på Motorring 3, mens de øvrige tavler vil blive taget ned. Arkivfoto: Kenneth Meyer

Brugbare informationer om hastighedsregulering, ulykker og trafikken længere fremme er bare nogle af de ting, som bilister på en række danske motorveje kunne få fra de store trafiktavler, der hænger over deres hoveder.  

Men det får de bare ikke. For selv om tavlerne allerede er sat op og er fuldt funktionsdygtige, er det de færreste af dem, der er i brug. Og nu skal størstedelen af tavlerne ifølge Ingeniøren tages ned igen.

Mange af tavlerne, der bruges til intelligent trafikstyring og er opsat på flere strækninger omkring hovedstaden og på Herningmotorvejen, blev slukket i marts sidste år, fordi der ikke længere var penge til at holde dem kørende.

Vejdirektoratet mistede nemlig de 30 millioner kroner i puljemidler, som man hidtil havde brugt til at finansiere dem.

Få tavler er reddet
Det til trods for, at tavlerne ifølge Vejdirektoratets egen evaluering bidrog til, at trafikken gled bedre og tilmed ifølge andre undersøgelser kunne reducere risikoen for ulykker.

Det mødte da også markant kritik fra både politikere og interesseorganisationer, da tavlerne blev slukket, men ikke desto mindre er det endnu ikke lykkedes at finde en løsning for alle tavlerne.

Siden Vejdirektoratet mistede puljemidlerne, har man holdt enkelte tavler ved broer og tunneler i drift, og nu har Vejdirektoratet også selv fundet pengene til at tænde for tavlerne på Motorring 3 ved København i budgettet.

Resten af trafiktavlerne på Køge Bugt Motorvejen, Holbækmotorvejen, Helsingørmotorvejen, Frederikssundmotorvejen og Herningmotorvejen vil derimod blive taget endegyldigt ned. Det har Transportministeriet bekræftet over for Ingeniøren.

Politiets hyppige fartkontrol har fået fartglade danskere til at løfte  foden lidt fra speederen. Arkivfoto: Michael Hansen Biler - 13. apr. 2018 - kl. 14:05 Politiet forsvarer deres 'pengemaskiner': - De virker

FDM: Motorring 3 har brug for tavlerne
Hos bilisternes interesseorganisation FDM beklager man, at vejtavlerne ikke bliver tændt på de øvrige strækninger. Det er dog stadig positivt, at de trods alt bliver tændt på Motorring 3, hvor der meget hurtigt kan blive brug for dem, påpeger man.

- Vi er glade for, at politikerne har lyttet til FDM, og at man endelig har fundet midlerne til at fortsætte driften af de elektroniske tavler på Motorring 3, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Når arbejdet med at bygge letbanen i Ring 3 begynder inden længe, vil en del ekstratrafik blive ledt over på Motorring 3, og derfor er det meget vigtigt, at trafikafviklingen på Motorring 3 kan ske så godt som muligt - det vil de elektroniske tavler støtte.

Tavlerne på Motoring 3 kommer til at koste Vejdirektoratet 6,1 millioner kroner om året at holde i gang.

Se også: Flere elbiler, tak! Vi vil have politikerne til at gribe ind

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen