Pernille fik bøde for at tale ved døvt øre: Nu er dommen faldet

Hvordan beviser man noget, man ikke har gjort? Det er spørgsmålet i en række sager om bilister, som er blevet sigtet for at tale i håndholdt mobil under kørsel

Det var en tilsvarende sag med bilisten Kasper Herbst, der fik Pernille til at rette henvendelse til Ekstra Bladet. Kasper Herbst optog en video lige efter, han havde fået en bøde for at tale i håndholdt telefon under kørsel. Her viser han, at han har bluetooth i bilen. Han endte med at tabe sin sag i retten i november 2017. Video: Privat

Har du oplevet noget tilsvarende? Tip os på mail på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

For godt et år siden skrev Ekstra Bladet om den dengang 20-årige Pernille, der havde fået en bøde for at tale i håndholdt mobiltelefon under kørsel.

En betjent havde i januar 2017 stoppet Pernille, der kom kørende i Randers, og betjenten hævdede, Pernille var set med telefonen for højre øre. Desværre for Pernille er hun dog døv på højre øre, så det ville have været ganske formålsløst at have haft telefonen for øret.

En hånd ved øret kan nemt udløse en bøde - også selv om den ikke gemmer på en mobiltelefon. Modelfoto: Jakob Jørgensen Biler Pernille fik bøde for at tale ved højre øre: Men hun er døv på højre øre

Pernille talte i telefon, da hun kørte bil, men hun havde høretelefoner i ørerne for at kunne føre en samtale med sin veninde.

- Fordi jeg er hørehæmmet, er døv på højre øre og også har nedsat hørelse på venstre, bruger jeg altid headset, når jeg taler i mobiltelefon. Ellers kan jeg næsten ikke høre, hvad der bliver sagt, fortalte Pernille til Ekstra Bladet. Og hun fortalte også betjenten, at han jo kunne se, hun brugte høretelefoner.

Pernille fik en bøde på 1500 kroner med hjem, og hun brugte efterfølgende noget tid på at overveje, om hun skulle gå videre med sagen.

- Jeg tror bare, jeg betaler. Jeg har hverken tid eller overskud til at gøre noget ved det, sagde Pernille opgivende i marts sidste år.

- Kæmp for din sag!
Imidlertid fik hendes far overtalt Pernille til at få sagen prøvet i retten, og den var for en dommer i Retten i Randers i forrige uge.

- Hun var så dygtig inde i retten og klarede det selv, siger Pernilles far, Bruno, til Ekstra Bladet.

- Betjenten blev spurgt i retten, om han kunne huske den konkrete sag, og det sagde han nej til. Pernille bad om det sidste ord, og hun sagde, at hun følte det som dybt urimeligt, at hun skulle betale for noget, som var fysisk umuligt for hende, fortæller Bruno.

- Telefonen lå i kardanboksen og ifølge anklageren er det også ulovligt, da den skal være fastmonteret, hvis man skal tale i den. Pernille forklarede dog, at hun tog opkaldet fra veninden ved at trykke på knappen, der sidder på høretelefonernes ledning.

- Da dommeren fik det at vide, så sagde han til Pernille: 'Fordi vidnet ikke kan huske den konkrete sag, så slipper du med en advarsel'. Og så havde jeg et lettet pigebarn, da vi gik ud derfra. Pernille vandt sagen, siger Bruno stolt og tilføjer:

- Kæmp for din sag! Det kan lade sig gøre!

Kasper Herbst foran Retten i Næstved, hvor han fik den nedslående meddelelse, at han havde tabt sagen. Privatfoto Biler Kørte med hånden ved øret: Kasper dømt for håndholdt mobil

Politiet til bilist: Du kan have flere telefoner
En anden læser, som har været en tur i retten for at bevise sin uskyld, er servicetekniker Tobias Henriksen. I oktober sidste år blev han stoppet af en motorcykelbetjent i krydset Jagtvej/Tagensvej i København.

- Han mente, at jeg snakkede i telefon, men jeg kørte i en bil med bluetooth og mobilholder, fortalte Tobias Henriksen i november til Ekstra Bladet, da han havde læst om de mange andre sager, hvor bilister blev stoppet og anklaget for at tale i håndholdt mobil under kørslen.

- Da betjenten stopper mig, kan han se, mobilen sidder i holderen og ovenikøbet bliver brugt som gps og er tilsluttet bilens anlæg via bluetooth. Så imens jeg drejer ind til siden, skal jeg, hvis betjenten skulle have ret i sin sag, have nået at gøre fire aktive ting; sætte den i holderen, starte gps'en, slutte den til bilens anlæg og slette i opkaldsloggen, fortalte Tobias Henriksen frustreret til Ekstra Bladet.

Derfor valgte han uden tvivl at få prøvet sin sag i retten.

- Jeg har ikke tænkt mig at betale, da jeg ved, jeg ikke har snakket i mobil, sagde Tobias Henriksen tilbage i november, og i april i år skulle han endelig bevise sin uskyld. Og han blev frikendt for at tale i håndholdt mobil.

- Selvom betjenten var mødt op som vidne, og han sagde, at han fra kun en meters afstand så, jeg snakkede i telefon, fortæller Tobias Henriksen til Ekstra Bladet.

- Jeg spurgte ham så, da det blev 'forsvarerens tur', om det var korrekt, at han så min mobil sad i holderen, da han stoppede mig. Det bekræftede han, men så hev han sine tre mobiler frem og sagde, at to af dem var arbejdstelefoner og en var privat, så jeg kunne sagtens havde haft flere telefoner den dag.

Tobias Henriksen fremlagde imidlertid sin seneste og første lønseddel, hvor der står, han bliver beskattet af telefonen, så han ejer kun en telefon.

- Så spurgte dommeren ham, om han tjekkede, om der var andre mobiler i bilen. Det havde han ikke gjort, og det tabte han sagen på, tror jeg, siger Tobias Henriksen.     

Pas på med at sætte hånden op mod øret, når du kører bil. Politiet kan tro, du taler i håndholdt mobiltelefon. Modelfoto: Stine Tidsvilde Biler Politiet stoppede Karla for at tale i mobil - men den lå i bagagerummet

Betjent til 71-årig: - Du har slettet opkaldet
71-årige Kristian Lilleøre blev i november sidste år standset af politiet mellem Holstebro og Herning og anklaget for at have talt i mobiltelefon.

- Men han havde mobilen i lommen, og han havde slet ikke haft den i brug denne dag. Han kørte afslappet med hånden ved kinden, fortæller hans hustru, Bodil, til Ekstra Bladet.

- Jeg var passager i bilen, og vi spørger betjenten, om han vil se telefonens seneste opkald, hvilken han ikke er interesseret i. Han mener, at Kristian kan have slettet opkaldet. Hovsa, så er det, man føler sig beæret....i en alder af 70+ skal man i løbet af et par minutter nå at finde ud af, hvordan man sletter på sin telefon, samtidig med man fører bil. Hvilken tillid til ældrepakken, skrev Bodil efterfølgende humoristisk på Facebook.

Men parret synes bestemt ikke, det var en sjov oplevelse.

- Både min mand og jeg var rystede over, at politiet kunne se noget, der ikke foregik. Det føles virkelig som et overgreb at blive anklaget for noget, der ikke er sket, og det af ordensmagten som man stolede på var med til at beskytte os, sagde Bodil Lilleøre dengang til Ekstra Bladet.

Efterfølgende har Kristian Lilleøre sendt sin teleudskrift til politiet. Den viser, at der ikke er registreret nogen samtaler på tidspunktet, han blev stoppet.

- Vi fik så et brev fra politiet, hvor der stod. 'Jeg har opgivet sigtelsen mod Dem og begrundelsen for min afgørelse er, at jeg ikke forventer, De vil blive fundet skyldig i sigtelsen', fortæller Bodil Lilleøre til Ekstra Bladet. Og hun fortsætter:

- Så han blev fri for at betale bøde. Og det var jo ikke andet end rimeligt, men den her historie har godt nok taget meget af min tillid til politiet væk. Jeg er så skuffet.

Politiet har bevisbyrden
Ekstra Bladet har tidligere talt med vicepolitiinspektør Erik Mather fra Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi angående håndholdt mobil.

Hvem har bevisbyrden i sådan en sag?

- Generelt har politiet bevisbyrden. Det er os, der skal kunne godtgøre, at der har været en mobiltelefon i hånden, siger vicepolitiinspektør Erik Mather, der er leder af færdselspolitiet i Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi.

- Vores bevisbyrde vil være vidneudsagn fra den pågældende betjent, men det er ikke sådan, at vi har fotodokumentation eller anden håndgribelig bevisførelse, for det findes ikke i den her slags sager, siger Erik Mather.

268 kommentarer
Vis kommentarer