Annonce:
Annonce:

Politi til bilister i snevejr: Gør dette lige nu

Flere biler kører rundt med slukkede baglygter, som ikke tænder automatisk. Det kan skabe farlige situationer i snevejret

Så galt kan det gå, når intet lys advarer om farer forude. Dette er en optagelse fra USA, der viser, biler støde sammen i hobetal. Video: Iowa Department of Transportation/Speedet op til 2x hastighed.
Annonce:
Følg Biler

Det hvide drys over Danmark gør vejbanerne glatte, men det gør også sigtbarheden dårligere. Når veje og omgivelser pludselig får samme farve, så er det sværere at se konturer længere fremme, og lige pludselig er du helt tæt på en forankørende bil, som få sekunder tidligere var usynlig for dig.

Derfor er en lang række af politiets kredse ude med en bøn om, at bilisterne skal tænde deres baglygter - også i dagtimerne.

Danske bilister var før 2011 vant til, at både for- og baglys tændte automatisk, når man startede bilen. I 2011 indførte EU en regel om, at der skulle være kørelys foran på alle nye biler - også om dagen. Men det gjaldt altså ikke baglyset.

Annonce:

- I en lang række nye biler er det sådan, at baglyset ikke tænder automatisk. Folk glemmer det, og når sigtbarheden bliver dårligere, så generer det folk derude og skaber farlige situationer, siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM, til Ekstra Bladet.

I juli 2016 blev EU-reglen lavet om, så der skal være lyssensor installeret i nye biler, der er typegodkendt efter den dato.

- Men selvom man har en bil med lysautomatik, så kan det godt være så lyst i tåge eller sne, at det ikke tænder. Som bilist skal du altid sørge for, at bilens nærlys - og dermed også bilens baglygter - er tændt, når der er mørkt eller dårlig sigtbarhed, fortæller Dennis Lange.

Nye regler: Nu skal dit baglys tænde af sig selv

Rådet for Sikker Trafik råder bilister til altid at gøre det til en vane at tænde baglygterne, når du starter bilen. Desuden bør du hjælpe andre bilister ved at blinke en gang med det lange lys for at gøre føreren opmærksom på at tænde baglygterne.

Annonce:

Hvad siger loven?
I Danmark skal man køre med nærlys/kørelys - lys i forlygterne - hele døgnet. I lygtetændingstiden fra solnedgang til solopgang skal baglygterne også være tændt. Men altså også når det er usigtbart, f.eks. regner, sner eller er tåget. Som det er tilfældet i en stor del af landet i disse dage.

Dyrt at glemme
Det kan ikke kun være farligt at glemme at tænde baglyset, det kan også gøre ondt på pengepungen. Det koster 1000 kr. i bøde, hvis man glemmer at tænde baglygterne, når det er mørkt eller usigtbart.

Få styr på dine lygter

Nogle biler er indrettet sådan, at lyset bagpå selv tænder, når det begynder at bliver mørkt eller usigtbart. I andre indikeres det, at man skal tænde lyset, fx ved at der ikke er lys i instrumentpanelet. Nogle biler kan omkodes, så både forlygter og baglygter tænder, når du starter bilen.

Nogle af bilens lygter bruges ret sjældent. Måske er du lidt i tvivl om, hvad de forskellige symboler betyder? Hvordan fx tågelygterne virker? Hvor du tænder og slukker dem?

Brug 5 minutter på at få styr på det, når bilen er parkeret. Det er bedst at gøre det i mørke, og der skal helst være god plads rundt om bilen. 

Tænd og sluk alle de forskellige lygter på bilen, og gå rundt om bilen og se, hvordan de lyser. Både foran og bagpå.

Så ved du, hvordan de fungerer, den dag du får brug for det under kørslen.

Hvis du først skal til at finde ud af det, når du sidder bag rattet ude på vejen, kan det være farligt og gøre dig uopmærksom i trafikken.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: