Kængurukørsel er formentlig et nyt ord for mange danske bilister, men det er både farligt og ganske udbredt på de danske veje.
Fænomenet, som altså kaldes kænguru-kørsel, opstår, når bilister bremser ned ved stærekasser og fotovogne for så at gasse op efterfølgende, og det fik i starten af januar Nordsjællands Politi til at advare bilister i forbindelse med en ATK-måling i Værløse.
- Når du sætter farten ned til 23 km/t, når du passerer en fotovogn, skaber du en farlig situation for andre bilister. Flere eksempler på dette ved aftenens måling, skrev politiet i et opslag på Twitter.
Men selvom politiet altså advarer mod den form for kørsel, så erkender mere end hver fjerde danske bilist, at de kører kængurukørsel ved at bremse ned og gasse op i forbindelse med fartmålinger.
Det viser en ny rundspørge foretaget af YouGov for sammenligningsportalen Samlino.dk blandt 888 danske bilister, oplyser Samlino.dk i en pressmeddelelse.
- Det er nogle lidt kedelige tal. Ikke alene kan kænguru-kørsel forårsage ulykker, hvor folk kommer slemt til skade, det kan også ende med at blive dyrt rent forsikringsmæssigt, siger Kristian Pitzner-Jørgensen, der er administrerende direktør i sammenligningsportalen Samlino.dk og specialist i blandt andet bilforsikringer, i pressemeddelelsen.
Bilist gik amok på 'langsom' fodgænger: Endte selv med flænge i hånden
Bagvedkørende får ofte skylden
Hos et af landets forsikringsselskaber er man enig med politiet i, at det kan være farligt, hvis bilister tager foden af speederen for at køre for langsomt forbi en fotovogn.
- Hovedreglen er, at bagvedkørende får skylden ved sammenstød. Denne skal holde behørig afstand, hvis forankørende standser, eller hastigheden nedsættes. Det er derfor altid vigtigt at holde god afstand, en tommelfingerregel er cirka 40 meter ved 80 km/t. Desværre overholder mange langt fra de retningslinjer, siger Eilif Nørgaard, direktør i ABC Forsikring, i pressemeddelelsen.
- I tilfælde hvor en opbremsning fremstår som en bremseprøve, kan den forankørende bilist dog få skylden ved påkørsel bagfra, siger Eilif Nørgaard.
I en kommentar til artiklen om, at politiet advarer om at køre kængurukørsel, skrev Lars Kruse, at han mener, at det kun er naturligt at tilpasse sin hastighed.
- Uanset hastighed, så er det jo en naturlig reaktion at slippe speederen, når man ser en fotovogn. Det er jo alt for farligt at stirre på speedometeret hele tiden, måske hastigheden lige har sneget sig op på 57 km/t. Min sidste fartbøde lød på 54 km/t, så et speederløft havde nok reddet mig, skrev han.