Politiet holder øje med dig - hver eneste dag

Kører du ofte på de danske veje? Så er du formentligt blevet skannet af politiets nummerpladeskannere

Politiets nummerpladeskannere har været på hårdt arbejde, siden de blev introduceret i maj 2016. 160.000 gange om dagen skanner de danske bilisters nummerplader. Foto: Linda Johansen
Politiets nummerpladeskannere har været på hårdt arbejde, siden de blev introduceret i maj 2016. 160.000 gange om dagen skanner de danske bilisters nummerplader. Foto: Linda Johansen

Der er ret stor sandsynlighed for, at din nummerplade har været en tur igennem politiets nummerpladeskannere i det forgangne år.

Siden skannerne blev indført i to forskellige udgaver i maj 2016 har de haft travlt.

Alene i de seneste tre måneder har de stationære nummerpladeskannere foretaget 13 millioner skanninger.

Af dem findes der 24 fordelt rundt omkring i landet.

Det vides ikke præcis, hvor mange skanninger de mobile kameraer har foretaget, men ifølge FDM er antallet af skanninger fra de mobile kameraer omtrent en tiendedel af skanningerne fra de stationære.

Politiet har 48 patruljevogne på landsplan, som har installeret skannere.

Sammenlagt giver det, at politiets skannere i løbet af de seneste tre måneder har haft næsten 160.000 nummerplader gennem apparaterne hver eneste dag.

Fanger oftest efterlyste nummerplader
Hvis du kører med efterlyste nummerplader eller har tabt dine nummerplader, er det oftest dig, der ryger i politiets skanningsfælde.

Inden for de sidste tre måneder af 2016 er det hver 23. bilist, der har været igennem skannerne, som har gjort noget kriminelt.

I alt har skannerne i de sidste tre måneder af 2016 registreret 635.098 nummerplader, som har kunnet sættes sammen med noget kriminelt.

Klart de fleste gange har det handlet om efterlyste eller tabte nummerplader, mens manglende kørekort og forsikring indtager henholdsvis anden- og tredjepladsen på listen over de forseelser, som danske bilister har lavet.

Således har politiet registreret lige over 250.000 tilfælde af efterlyste eller tabte nummerplader på tre måneder, mens tallene for manglende kørekort og forsikring er henholdsvis 158.540 og 97.097 tilfælde.

Det er forhold som disse, der kan gøre vinterkørsel særdeles vanskelig. Lav sigtbarhed og glatte veje udfordrer evnerne. Foto: Claus Bonnerup Biler - 9. feb. 2017 - kl. 10:49 Vinter-van(h)vid: Gør dig og din bil klar til sneen

Ikke alle syndere stoppes
Rigspolitiet opgør ikke, hvor mange af de registrerede skanninger der ender i en egentlig sag.

Så selv om politiet med det samme kan se, om en nummerplade er tilknyttet en kriminel forseelse, er det ikke altid, at politiet stopper bilisten.

- Hvis vi er på vej ud til et overfald, stopper vi ikke for at gøre noget ved en bilist, der ikke har betalt en forsikring. Desuden afhænger det også af, hvor man er placeret, og om det er forsvarligt at følge efter. Der kan godt være flere hundrede hits, som vi ikke gør noget ved, og indimellem kan systemet også være slået fra, fortæller politiassistent Christian Groth fra Københavns Politis færdelsafdeling til FDM.

Se også: Betjent slap med bøde for at ramme knallertkører - offeret er skuffet

210 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere