Politiet kaldt ud til hundehvalp i en varm bil: - Pas nu på de firbenede!

Det dejlige sommervejr, som har ramt landet, får politiet til tasterne. Bilejere skal passe på de firbenede, lyder det

Bilen kan hurtigt blive som en ovn i varmt vejr, og derfor skal man ifølge Dyrenes Beskyttelse følge nogle klare forholdsregler, hvis man skal have hunden med -  eller blot gøre som politibetjenten her og tage hunden ud af bilen.  Arkivfoto: René Schütze
Bilen kan hurtigt blive som en ovn i varmt vejr, og derfor skal man ifølge Dyrenes Beskyttelse følge nogle klare forholdsregler, hvis man skal have hunden med - eller blot gøre som politibetjenten her og tage hunden ud af bilen. Arkivfoto: René Schütze

I Danmark er det ikke nødvendigvis hverdagskost, at vi kan sole os i skønt sommervejr som i disse dage. Måske netop derfor kan sommervejrets konsekvenser komme som en overraskelse for nogle bilejere, som har taget hunden med i bilen.

I hvert fald blev Nordjyllands Politi kaldt ud til en varm bil, hvor der sad en hundehvalp på bagsædet. Ingen af bilens ruder var åbne.

I et opslag på Twitter fortæller Nordjyllands Politi kort om episoden og sender samtidig en generel advarsel ud til bilejere om, at de skal huske at passe på deres hunde, når de kører ud i sommervejret.

- Her på årets første rigtige sommerlige dag har vi allerede modtaget én anmeldelse om en schæferhundehvalp, der sad på bagsædet af en varm bil uden åbent vindue. Vi fik heldigvis hurtigt fat på ejeren af hunden, som straks ville åbne et vindue, skriver Nordjyllands Politi, inden de kommer med et råd:

- Pas nu på de firbenede!

Etiske dilemmaer er en stor del af, hvordan selvkørende biler skal programmeres. Foto: John Locher/AP Biler Nye regler for biler: Kør dyrene ned - red menneskeliv

Skygge er ikke nok
Selv om du måske tænker, at du har styr på situationen, hvis du parkerer din bil i skygge, forholder det sig ikke altid sådan. Det fortalte Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse sidste år.

- Mange forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, når solen flytter sig. Så kan det hurtigt ende med, at bilen alligevel står lige i solen, og så bliver der som en ovn derinde, siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, i pressemeddelelsen.

Er det nødvendigt at tage sin hund eller kat med i bilen, er det ifølge Dyrenes Beskyttelse vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

- Det bør kun være kortvarigt, og du skal være helt sikker på, at bilen hele tiden står i skygge. Stil en skål frisk vand i bilen, som dyret kan drikke. Åbn mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen og læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en situation skulle opstå, siger Jens Jokumsen.

Glemmer man disse forholdsregler og omkommer en hund af hedeslag i bilen, overtræder man dyreværnsloven - og det er strafbart.

- Hvis man vil være helt sikker på, at ingen kommer til skade, vil det altid være bedst at lade hunden blive hjemme i et afkølet rum og med masser af vand, siger Jens Jokumsen.

Det må du gøre
Det er ikke første gang, at det danske politi sætter fokus på, at dyr kan lide, hvis de sidder i en varm bil. Samme budskab leverede politiet i maj sidste år på facebook.

Ifølge politiet kan der blive helt op til 90 grader varmt i en bil, der står i solen, når temperaturen udenfor er 20 grader.

I samme opslag fortæller politiet, hvad du må gøre, hvis du ser en lidende hund i en varm bil.

Først skal du forsøge at finde ejeren, og lykkes det ikke, skal du ringe til politiet.

Hvis du er af den overbevisning, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind, men efterfølgende skal du kunne bevise, at hunden var i en livstruende situation.

I kommentarfeltet til opslaget spørger flere facebookbrugere politiet, hvordan man kan bevise, at en hund er i livsfare.

Til det svarer politiet, at det er svært at give et generelt og entydigt svar på, da det altid vil være en vurdering i den konkrete sag, men at det er en god idé, hvis der er vidner og en form for dokumentation.

Biler Politiet: Det må du gøre for at redde en hund i en varm bil

15 kommentarer
Vis kommentarer