Politiet slår til mod Volkswagens hovedkvarter

Tysk politi er i øjeblikket i gang med en stor aktion mod Volkswagens hovedkvarter, oplyser det franske nyhedsbureau AFP

Foto: AP
Foto: AP

Volkswagen-skandalen ruller videre.

Torsdag eftermiddag har den tyske anklagemyndighed beordret en ransagning af det tyske hovedkvarter i byen Wolfsburg.

Ifølge en pressemeddelse er aktionens formål at sikre beviser i form af dokumenter og harddiske.

Ransagninger har forbindelse til den verserende skandale, hvor bilgiganten har snydt med millionvis af biler.

Se også: Dieselgate vokser: VW har også snydt i europæiske tests

Kæmpe-svindel
For fjorten dage siden indrømmede verdens største bilproducent, at 11 millioner af deres dieselbiler er udstyret med et særligt program i motorstyringen, som under visse forhold får bilerne til at se mere miljøvenlige ud, end de i virkeligheden er.

I alt 11 millioner biler skulle være berørt af sagen, lyder det fra VW, og det kan komme til at koste dyrt for verdens største bilproducent, der risikerer en rekordstor bøde på 118 milliarder kroner.

Se også: VW-kunder med snydechip må vente længe på løsning

Skandalen har allerede kostet Volkswagens direktør Martin Winterkorn livet som topboss. Han fratrådte sin stilling efter et krisemøde et hemmeligt sted i Wolfsburg d. 23 september.

Sådan gik det til
Men hvordan har de egentlig båret sig ad med det? Og hvad kan have fået så stor en bilkoncern til at springe over, hvor gærdet er lavest?

De spørgsmål har vi stillet til en af bilistforeningen FDM's eksperter.

Hele affæren drejer sig om udledning af de sundhedsskadelige NOx'er, som dieselbiler er berygtede for at udlede.

- Amerikanerne er mere strikse, når det kommer til dieselbilers udledning, så deres NOx-grænse har været lavere end i Europa på det tidspunkt (fra 2009 og frem, red.). Og det har VW tilsyneladende haft svært ved at leve op til, selvom deres biler ironisk nok har været brandet med ordene "Clean Diesel" i USA, lyder det fra Torben Arent, som er Nyhedsredaktør på FDM's magasin Motor.

De berørte dieselmotorer har motorkoden EA189 og er blevet produceret siden 2009. I alt 11 millioner biler skulle være berørt af sagen, lyder det fra VW selv.

Bilerne er ellers udstyret med en såkaldt NOx-fælde, som skal opfange de sundhedsfarlige NOx'er, men det kræver brændstof at bruge den. At sænke brændstofforbruget på gaden kan have været en af grundene til, at VW indbyggede snydeprogrammet.

Volkswagens CEO, 68-årige Martin Winterkorn, er kendt for sin tekniske skarpsindighed, skriver britiske The Guardian. (Foto: AP) Biler - 23. sep. 2015 - kl. 17:07 Volkswagen-skandale koster top-boss jobbet

Et andet incitament kan have været at forbedre bilens moment og acceleration, som forringes, når snyde-programmet aktiveres og sørger for at reducere udledningen.

En software-funktion i bilens motorstyring er sat op, så den kan registrere, når den bliver testet.

- I forvejen findes der en række funktioner i motorstyringen, som under forskellige forhold går ind og regulerer ting som motorens præstationer og rensningssystemer - herunder partikelfilter og katalysator, lyder det fra Torben Arent.

Motorstyringen må godt skrue lidt op og ned under forskellige forhold. Men det skal være dokumenteret, at funktionen er der, og hvad den gør godt for, forklarer Torben Arent.

Se også: Volkswagen i Danmark er rystet og afventer tysk svar

- Men denne funktion var hverken anmeldt eller godkendt og havde tilsyneladende kun ét formål - nemlig at snyde ved at detektere, når den blev testet.

- Hvordan kan det lade sig gøre?

- Det er en meget smart funktion. I USA tager man bilen op på et rullefelt og kører i nogle minutter i forbindelse med typegodkendelsen, ligesom man gør mange andre steder. Men VW har simpelthen lært bilen at opdage, når den bliver testet. Så hvis rattet står ligeud, og bilen bliver udsat for en helt bestemt kørecyklus samt et bestemt lufttryk, så går den i et særligt program og opfører sig som det rene søndagsbarn.

1 af 2 Foto: AP
2 af 2 Foto: AP
21 kommentarer
Vis kommentarer