Pudsig tendens: Danskere med dette hjælpemiddel i bilen kører oftere forkert

Danske bilister er glade for at bruge GPS på turen, men det gør os ifølge en ny undersøgelse ikke nødvendigvis bedre til at finde vej

Bilister, der bruger GPS, kører mere forkert end dem, der ikke bruger den. Men det er ikke nødvendigvis GPS'ens skyld. Foto: Colourbox
Bilister, der bruger GPS, kører mere forkert end dem, der ikke bruger den. Men det er ikke nødvendigvis GPS'ens skyld. Foto: Colourbox

Lyden af computerstemmen, der med knasende kunstig insisteren udbryder 'beregner ny rute', kendes tilsyneladende af en stor del af dem, der kører med GPS i bilen.

Selvom vi får instrukserne i god tid, har 39 procent af danskerne, der kører med GPS, nemlig ofte eller indimellem prøvet at køre forbi den afkørsel, som computeren helst så, vi tog. Og det er, pudsigt nok, langt mere udbredt at køre forkert blandt dem, der har GPS i bilen, end det er blandt dem, der aldrig bruger en GPS.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet på vegne af benzinselskabet INGO.

Stedsans over gennemsnittet
Undersøgelsen, der er baseret på svar fra 1015 bilister, viser desuden, at 65 procent bruger en GPS, når de skal finde hen til et sted, hvor de ikke har været før, mens knap hver tredje undersøger ruten, før de tager afsted. Kun lidt under 4 procent stoler på deres stedsans eller tager et kort med i bilen.

Og blandt dem, der aldrig bruger GPS'en, er det altså kun 9 procent, der ofte eller indimellem kører forkert.

Folkene bag undersøgelsen har også spurgt de danske bilister, hvor god stedsans, de selv synes, de har. Ikke overraskende mener 62 procent af de adspurgte, at de har en god eller meget god stedsans, og 40 procent, at den sågar er over gennemsnittet.

Disse bilejere er de værste i trafikken: Se om du er en af dem

Vores egen skyld
Mere overraskende er det måske, at vores stedsans har stor betydning for, om vi vælger at tage en GPS med i bilen eller ej.

To tredjedele af dem, der vurderer deres stedsans som dårlig eller meget dårlig, bruger nemlig altid GPS, mens det kun er 18 procent af dem, der selv mener, de har god eller meget god stedsans. Noget kunne derfor tyde på, at det ikke så meget er GPS'ens skyld som vores egen, når vi kører forkert, og at der er grænser for, hvor fantastisk en GPS er, hvis vi ikke har stedsansen med os.

Argumentet forstærkes af, at 66 procent af dem, der vurderer deres stedsans som dårlig eller meget dårlig og altid bruger GPS, ofte eller indimellem oplever at køre forkert. For bilister med god eller meget god stedsans, der altid bruger GPS, er det kun hver femte, der ofte eller indimellem kører forkert.

Én ting ser flertallet af danske bilister dog ud til at være enige om: GPS'en har ikke gjort noget godt for vores stedsans.

56 procent mener, at deres evner til at finde vej hverken er blevet bedre eller ringere, efter de er begyndt at bruge GPS, mens 22 procent mener, den er blevet enten dårligere eller meget dårligere.

Drømmer du om en luksusbil? Så meget vil den koste dig om dagen