5513 danske bilister blev sidste år tvunget til at ringe efter et fejeblad for at få fjernet deres bil, fordi politiet havde klippet de lovpligtige nummerplader.
Det viser en aktindsigt, som Rigspolitiet har udleveret til sammenligningstjenesten Samlino.dk.
Det betyder, at tre gange så mange danskere har fået klippet pladerne, hvis man sammenligner med 2013, hvor tallet lå på 1844 bilister. Tallene dækker ikke over sager, der drejer sig om manglende syn.
Aktindsigten, som Ekstra Bladet også har fået indsigt i, viser, at det især er bilister, der ikke har betalt vægtafgift, eller som kører rundt uden en lovpligtig ansvarsforsikring, der fik klippet deres nummerplader sidste år.
- Jeg synes, der er tale om en bekymrede udvikling. Naturligvis er en lovpligtig bilforsikring en betragtelig udskrivning for de fleste, men ser man sig lidt for, kan de fleste slippe forholdsvis billigt, så jeg vil anbefale alle, at de bruger fem minutter og får styr på deres bilforsikring, siger adm. direktør i Samlino.dk, Kristian Pitzner-Jørgensen, i en pressemeddelelse.
Forsikrings-reparationer kan forringe sikkerheden på din bil
Fotoscannere på overarbejde
Hvis man kigger på perioden mellem 1. september 2016 til 1. september 2017 har der været en ekstrem stigning på hele 60 procent i inddragede nummerplader i forhold til samme periode året før.
Siden 2016 har det da også været slut med at gemme sig for politiet, hvis man kører rundt uden lovpligtig nummerplade. For to år siden indførte mange politikredse nemlig nummerplade-scannere, der kan spore kriminelle, når de færdes rundt i landet.
Den automatiske nummerpladekontrol sker enten fra stationære kameraer 24 steder i landet eller via en række patruljevogne med installerede scannere, som gør det muligt for politiet at stoppe bilister med rod i papirerne med det samme.
Men hvis du kører ulovligt rundt og tror, du er sluppet forbi en politibil med en scanner på taget uden at blive stoppet, kan du ikke ånde lettet op med det samme, da systemet gemmer et billede af køretøjet og nummerpladen, så aflæsningen efterfølgende kan verificeres.
Og man må i den grad sige, at scannerne har travlt, for det vurderes, at kameraerne kontrollerer omkring 600.000 nummerplader om dagen. Rigspolitiet har dog ikke statistik på, hvor mange af de inddragede nummerplader, der direkte skyldes nummerpladescannerne, men de vurderer, at de er en kæmpe årsag til den store stigning:
- Det er klart, at de er en stor hjælp i det daglige, da vi nemmere kan blive opmærksomme på, at der kører en bil rundt, som af en eller anden årsag skal have inddraget nummerpladen. Jo flere vi bliver opmærksomme på, der kører ulovligt rundt derude, des større er vores mulighed for at gribe ind og gøre noget ved det, siger Rigspolitiets pressechef, Thomas Kristensen, til Ekstra Bladet.
- Nu har scannerne været på gaden siden 2016. Føler I, de har været en succes indtil videre?
- Ja, bestemt. Det er et værktøj, som - vi mener - er rigtig, rigtig godt. Ikke blot i det daglige i forbindelse med færdselssager, men også i forbindelse med efterforskningssager, der f.eks. handler om omrejsende kriminelle eller organiseret kriminalitet, så vi er bestemt meget tilfredse med dem.
Biludlejningsselskaber flår familier: Autostole koster kassen