Så mange millioner skraber fotovognene ind: - Man kan godt kalde det et kontrolsamfund

Rigspolitiet har firedoblet antallet af fotovogne, og det giver flere penge i kassen

Fotovogne er en indbringende forretning, men faktisk skaber de ikke nødvendigvis adfærdsændring hos færdselsbilister med for meget fart på. Foto: /ritzau/Sebastian Buur Gunvald
Fotovogne er en indbringende forretning, men faktisk skaber de ikke nødvendigvis adfærdsændring hos færdselsbilister med for meget fart på. Foto: /ritzau/Sebastian Buur Gunvald

Rigspolitiet valgte for et par år siden at købe 75 nye fotovogne, så antallet steg fra 25 til nu 100. Det har haft en effekt.

Antallet af bøder, der bliver udskrevet fra fotovogne, er mellem 2014 og 2016 steget med 173 procent. Det fortæller Søndagsavisen.

Ifølge beregninger, som avisen har foretaget ud fra tal, de har fået indsigt i fra Rigspolitiet, tyder alt på, at tendensen fortsætter i 2017.

- Det er en bevægelse mod noget, man godt kan betegne som et kontrolsamfund. Det er endnu et led i den øgede kontrol og effektivisering, vi har set i den offentlige sektor gennem en årrække, siger Johannes Andersen, sociolog på Aalborg Universitet, til Søndagsavisen.

Flere penge
Den danske stat budgetterer med bødeindtægter fra fotovogne på omtrent 700 millioner kroner i 2017.

Hvis tendensen fra første halvår af 2017 fortsætter i andet halvår, vil der blive delt 647.418 bøder fra forseelser begået ved fotovogne i Danmark. I hvert fald blev der i første halvdel af året delt 323.709 bøder fra politiet ud fra fartsyndere fanget på fotovogne.

- Selvfølgelig handler det også om at få flere penge hjem. Man har gjort den erkendelse, at mange ikke nødvendigvis overholder reglerne, og det bekræfter de her kontroller så. Det underliggende formål er, at kontrollen skal afskrække folk fra at bryde reglerne, når de oplever, at de risikerer at blive opdaget og få en bøde, siger Bent Greve, forsker i den offentlige sektor på Roskilde Universitet, til Søndagsavisen.

Se også: Motorvej står klar et år før tid: - Vi åbner vores veje, når de er klar

Spild af ressourcer
Ifølge Bent Greve er det altså meningen, at bøder fra forseelser i eksempelvis trafikken skal få folk til at stoppe med at køre for stærkt. Men sådan fungerer det ikke nødvendigvis.

- Det har en effekt på meget kort sigt, men på lang sigt får det ikke folk til at ændre adfærd. Så det er måske dejligt for dem, der får nogle flere penge i kassen, men det er meget kortsigtet og spild af ressourcer at fokusere på kontrol og straf, hvis man reelt vil opnå en adfærdsændring, siger Sille Krukow, ekspert i adfærdsdesign og nudging, til Søndagsavisen.

Hvad siger du? Tror du, at bøder kan afskrække folk fra at køre for stærkt?

310 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere