Så store bøder kan du risikere på bilferien

Det kan blive dyrt, hvis ikke du overholder færdselsloven på kør-selv-ferien

Hvis du ikke overholder loven eller ikke har styr på betalingen for at få lov at køre på motorvejene rundt omkring i Europa, kan det koste dig dyrt. Foto: Colourbox
Hvis du ikke overholder loven eller ikke har styr på betalingen for at få lov at køre på motorvejene rundt omkring i Europa, kan det koste dig dyrt. Foto: Colourbox

En lidt for tung speederfod, en glemt sikkerhedssele eller en ulovlig overhaling er ikke bare farligt. Det kan også blive dyrt, hvis du får en bøde med hjem fra kør-selv-ferien.

Det viser en oversigt over bødetakster for en række trafikforseelser i 34 europæiske lande, FDMs tyske søsterklub ADAC har lavet.

Eksempelvis risikerer man i populære ferielande som Frankrig og Italien en bøde på henholdsvis 135 og 170 euro, hvis man kører 20 km/t for stærkt - beløbene svarer til mellem 1.000 og 1.270 danske kroner.

Ryger speedometernålen op over 50 km/t mere end det tilladte, begynder bødetaksten i støvlelandet ved 530 euro, mens den i Frankrig er 1.500 euro, eller hvad der svarer til henholdsvis 3.950 og 11.150 danske kroner.

- De fleste danskere kører bil på ferien. Men hvad enten man kører selv hele vejen eller lejer bil på feriestedet, skal man naturligvis altid køre efter forholdene og overholde love og regler. Det kan dog ske, at man får en bøde, og da bødetaksterne i flere lande er højere, end mange måske er klar over, kan bødeoversigten være en god hjælp, siger jurist i FDM Dennis Lange.

Så store konsekvenser får festival for trafikken

Husk også afgifterne
Selv hvis du kører efter færdselsloven i de forskellige europæiske lande på bilferien, kan du stadig risikere at komme af med ærgerlige penge, hvis ikke du har styr på betalingen af afgifterne for at køre motor- og motortrafikveje, som det kan være dyrt at have overset eller undladt at betale.

I mange populære ferielande er der afgift for at køre på motor- og motortrafikveje, og ofte køber man en mærkat til forruden, der gælder for en bestemt periode.

I eksempelvis Østrig er bøden for at køre på motorvejen uden gyldigt motorvejsmærke på 120 euro, mens den i Slovenien kan gå fra 300 og helt op til 800 euro.

Frankrig har indført miljømærke
- For mange går kør selv-ferien gennem flere lande, der har forskellige krav til mærker for at køre ind i byerne eller på motorvejen. Og der kommer løbende nye krav om miljø- eller motorvejsmærkater til. Senest har Frankrig indført et miljømærke. Er man ikke opmærksom på det, kan det hurtigt blive dyrt. Derfor er det en god ide allerede hjemmefra at have styr på mærkerne. Det er nemlig ikke i alle lande, det er muligt at købe de nødvendige mærker undervejs, siger Dennis Lange.

Skulle man få en bøde, skal man ikke regne med at kunne slippe for at betale, da de øvrige EU-lande kan inddrive bøder direkte i Danmark.

Derudover kan bøder på mere end 70 euro inddrives via de danske myndigheder.

Se FDMs bødeliste her.

Brug sommervarmen til at rustsikre din bil

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri