Sådan gør du når forruden og cyklen er frossen

Ideen med at lade bilen stå i tomgang et par minutter inden afgang eller smide vand over cyklen, er ikke nødvendigvis god, lyder det fra FDM

Mindre is end det på billedet her kan også sagtens give anledning til problemer om vinteren. Fotografiet er taget i USA i 2005 (Foto: AP)
Mindre is end det på billedet her kan også sagtens give anledning til problemer om vinteren. Fotografiet er taget i USA i 2005 (Foto: AP)

Kong vinter har indtaget den danske trone, og han ser ikke ud til at abdicere lige foreløbig.

Det kan især mærkes, når man skal have gang i bilen eller cyklen, hvor både gear, forrude og døre kan være fuldstændig frosset til. Men hvad gør man så, når isen har taget over? Det har Ekstra Bladet taget en snak med Jørgen Jørgensen, der er seniortekniker hos FDM, om.

Se også: Slut med kreditkort og knækkede isskrabere: Her er den bedste måde at skrabe forruden

- Man kan undgå en del af det, hvis man gør noget om aftenen. Hvis man for eksempel ikke har mulighed for at køre i garage, så kan man lægge måtter på bilens ruder, og man kan køre cyklen indendøre, siger Jørgen Jørgensen.

Når bilen er pansret til
I forhold til bilen kan problemet også brede sig til, at dørene føles umulige at åbne, fordi vand har listet sig ind og frosset den fast.

- Derfor er det en rigtig god ide at sørge for, at listerne er tørre, når man forlader bilen. Man kan også forebygge med gummilister, som er skabt til formålet, siger Jørgen Jørgensen.

Hvis løbet dog er kørt, isen har sat sig, og man står der og hurtigt skal af sted, så har seniorteknikeren et andet råd:

- Man kan hente en spand med lunkent vand og hælde over. Det vil få isen til at tø hurtigt. Vandet skal dog ikke være for varmt, for så kan ruden sprænge - man skal altså være forsigtig.

- Skraberen kan også bruges sammen med isspray. Men man kommer ikke langt med den, hvis bilen er pansret helt ind i is. Det bedste er i virkeligheden at forebygge med måtter til ruderne. Og så skal man huske at skrabe lygterne fri, så man ikke kører ulovligt, siger Jørgen Jørgensen.

Solgt i en fart - 15. jan. 2016 - kl. 08:00 Sne på bilruden kan koste kørekortet

Glem tomgang
Et gammelt og velkendt trick er at starte bilen og lade den gå i tomgang nogle minutter, inden man faktisk skal bruge den. Det råd vil Jørgen Jørgensen dog på ingen måde anbefale.

- Tværtimod faktisk. Det er en rigtig dårlig ide, for den laver alligevel ikke meget varme i tomgang, men forurener rigtig meget. Desuden er det flere steder ulovligt, siger seniorteknikeren.

Derudover står bilen jo helt åben, når man sådan lader den være tændt.

- Og så kan det ikke betegnes som tyveri, hvis nogen kommer og tager den. Det betyder, at man ikke får erstatning fra forsikringen, hvis den bliver snuppet, siger Jørgen Jørgensen.

Se også: Har du styr på sneen?: Husk at fjerne den

Og så er er jo cyklen
Men bilen er jo langt fra det eneste køretøj, der står og venter på danskerne om morgenen, når arbejdet kalder.

- Ja, jeg kender godt det med, at man hjuler rundt i første gear på cyklen, når det er frostvejr. Her er det dog noget sværere at gøre noget ved situationen lige nu og her, siger Jørgen Jørgensen fra FDM.

Problemet er nemlig, at frosten er gået i selve cykelkablerne, hvor vand har sneget sig ind og blevet drilsk.

- Derfor bliver man nødt til at vente til tøvejr, eller tage cyklen med ind, hvor vandet kan smelte. Derefter skal den en tur til cykelhandler og smøres, så vandet ikke går i gearene igen foreløbig, siger Jørgen Jørgensen.

Samfund - 16. jan. 2016 - kl. 14:20 Parkerings-pip: Fik bøde fordi sne dækkede forruden

Han fortæller videre, at man godt kan prøve at hælde varmt vand over, men at det ikke er sikkert, at det virker. Så skal cyklen jo også tørres igen, inden man kan komme videre på den i frostvejret.

- Det bedste er faktisk at lade den få et tjek om efteråret, så den er klar.

- Og så er det altid en god ide at vaske både bil og cykel godt om foråret, så al saltet kan komme af, uden at cykel eller bil har fået for mange rustskader, siger seniorteknikeren fra FDM.

Se også: Isfri forrude med garanti

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen