Silas Holst: - Bilen var så grim, jeg fik ondt af den

Ugens Søndagsbilist: Danseren mistede engang sit kørekort på grund af for høj fart

- Jeg synes, jeg er blevet en ret ansvarsfuld bilist, og jeg bliver også rasende over folk, der kører råddent i trafikken, siger Silas Holst. Fotocollage: Privatfoto
- Jeg synes, jeg er blevet en ret ansvarsfuld bilist, og jeg bliver også rasende over folk, der kører råddent i trafikken, siger Silas Holst. Fotocollage: Privatfoto

Danser, skuespiller, restaurantejer og foredragsholder, Silas Holst, har altid elsket biler og har for tiden hele to i sin vognpark.

- Jeg kører i en Suzuki Vitara Sport, som jeg har haft lidt over et år, og så har jeg en Hyundai syv-personers børnebus, som jeg har haft, siden jeg fik to børn - så det er kun et par måneder, fortæller Silas Holst.

- Er Hyundaien valgt med hjertet, eller er det for praktikken?

- Det er praktik! Når der er barnevogn, to børn, en hund og tre voksne, så er det godt med syv sæder og et stort bagagerum. Det er nærmest et fly, siger Silas Holst, der kører mange kilometer om året, når han er på foredragsturné.

- For mig er det vigtigt, at det svinger. Når jeg har en travl hverdag, er det eneste sted, jeg stresser af og lader op, i min bil. Det behøver ikke være flotte, dyre biler, men det er vigtigt, bilerne har et eller andet skønt, siger Silas Holst, der har haft omkring syv biler.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Silas Holst er glad for hjulkapslerne i sin Suzuki. Privatfoto
Silas Holst er glad for hjulkapslerne i sin Suzuki. Privatfoto
 

Linse: - Jeg vil have en blærebil

Fik ondt af bilen
- Hvad var din første bil?

- Min allerførste bil var en Peugeot Lacoste med en stor krokodille på hjulkapslerne. Jeg havde lige fået kørekort, og det var den billigste. Den kostede 5000 kroner, og så var den så grim, jeg fik ondt af den hos bilforhandleren, fortæller Silas Holst, der købte bilen trods alle dens skavanker.

- Der var kun fire gear, fordi det femte duede ikke. Og passagerdøren duede heller ikke, så man skulle kravle ind fra den anden side. Vinduesviskeren duede heller ikke, så når det regnede, måtte jeg stikke hovedet ud af vinduet for at se, hvor jeg var. Det var en ret vidunderlig bil med personlighed, den savner jeg tit, fortæller Silas Holst.

- Var det en sorgens stund, da du måtte skille dig af med den?

- Det var meget impulsivt. Jeg var på vej til Jylland, og så skulle jeg skifte gear, samtidig med jeg drak kaffe, men det kunne jeg ikke. Og så kørte jeg forbi en forhandler på gaden, som reklamerede med en Peugeot 306 med automatgear. Så jeg kørte min Lacoste ind, og så byttede vi lige over, og så kørte jeg videre i den næste med automatgear. Så kunne jeg drikke kaffe samtidig. Det syntes jeg var ret smart dengang. Det var en helt dum beslutning. Det har jeg fortrudt meget. Jeg savner meget min hvide Lacoste, fortæller Silas Holst.

Jakob Kjeldbjerg: - Jeg hader ofte min Porsche

- Hvad er din yndlingsbil?

- Jeg havde på et tidspunkt en Peugeot 406 Coupe. Den havde jeg drømt om i mange år - min drømmebil - og så havde jeg endelig arbejdet hårdt nok og længe nok til at have råd til at købe den, så det var ret fantastisk at købe den.

- Nu er min yndlingsbil en Dodge Viper. Den er bare indbegrebet af sprød - det har jeg syntes, siden jeg var lille. Men det vil aldrig komme til at ske. Den er super upraktisk, når man har børn. Så drømmebilen er en Mercedes Jeep Cherokee. Sådan én får jeg en dag.

- Hvilken bil kunne du aldrig drømme om at komme trillende i, selv om den er nok så praktisk?

- Sådan nogle som man ser på hvert et gadehjørne, synes jeg er frygtelig kedelige. Det har jeg prøvet før, og det mister jeg bare interessen i. Man kan sige, at Suzukien, jeg har nu, er der virkelig også mange, der kører i, men så faldt jeg for den, fordi den har nogle helt vildt fede hjulkapsler. Så for mig er det bare vigtigt, jeg ikke kører i noget, alle kører i, for så mister jeg glæden og interessen ved at køre bil.

Frank Hvam: - Jeg føler mig idiotisk i min elbil

- Kunne du finde på eksempelvis at vælge en lilla bil for at skille dig ud?

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg er meget til mørke biler. Farvede biler bliver for voldsomt for mig.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hyundaien bruges, når hele familien skal afsted. Privatfoto
Hyundaien bruges, når hele familien skal afsted. Privatfoto
 

Vidste aldrig om den startede
- Hvad har været din sjoveste oplevelse i en bil?

- Det var klart hver dag i min Lacoste, for der var også choker, så det var altid spændende, om den startede. Og så har jeg bare mange minder i den. Jeg husker at køre over Storebæltsbroen med hovedet ud af vinduet, fordi vinduesviskeren ikke duede. Det er jo godt, den ikke eksisterer længere. Det var bare et rigtigt kærlighedsforhold til en bil.

- Et held jeg kan komme benzin på
- Kan du selv lave noget på biler? Skifter du selv til vinterdæk?

- Nej, det kan jeg love dig for, jeg ikke gør. Det er et held, jeg kan finde ud af at komme benzin på. Jeg ved meget lidt om biler - taget i betragtning af, hvor pjattet jeg er med dem. Jeg har prøvet at skifte et dæk én gang, men det tog størstedelen af en dag. Det er livet for kort til. Der er andre, der har taget en lang uddannelse for at vide præcis, hvordan man gør det. Og det skal man huske at benytte sig af.

- Du har din hund og børn i bilerne. Men er du ellers øm over for dem?

- Nej, det er jeg ikke. Man skal aldrig være øm over noget, man køber. Jeg har heller ikke krise over ridser og små buler. Jeg har haft gamle, brugte biler, så det må gå, som det går. De to biler, jeg har nu, er de første biler, jeg har, som er nye, men jeg har ikke en forfængelighedsfølelse over dem.

- Hvad er din absolutte topfart?

- Det har været højt. Jeg kan godt lide fart, og det er heller ikke noget, jeg er stolt af, men jeg har haft mistet mit kørekort for mange år siden på grund af fart, og så måtte jeg generhverve det. Og det er en god lektie at lære, siger Silas Holst og forklarer:

- Måske er det fordi, jeg er blevet gammel, men der er noget rigtigt i, at nogle 19-20-årige ikke kan styre det - inklusiv mig selv. I den alder, synes man bare, man er en fandens karl. Det var rigtig dumt, og det var ikke fordi, jeg kørte 300, men jeg kørte, hvor der var vejarbejde, og så kørte jeg 70 i stedet for 50. Så det var virkelig en sur lektie. Men så har man lært den, siger Silas Holst.

Mascha Vang: - Jeg vil ikke køre i en blå bil