Sjusk! Dårlig skiltning ved vejarbejder er skyld i ulykker

FDM kalder den dårlige skiltning for sjusk

Ved mange vejarbejder er skiltning så dårlig, at det udgør en risiko for bilister. Foto: Benjamin Nørskov/Ritzau Scanpix
Ved mange vejarbejder er skiltning så dårlig, at det udgør en risiko for bilister. Foto: Benjamin Nørskov/Ritzau Scanpix

Vildledende og manglende skilte og afmærkninger er en medvirkende årsag, hver femte gang, der er en ulykke ved et vejarbejde. FDM mener, det er 'sjusk' og efterlyser bedre tilsyn med vejarbejderne.

Det skriver FDM i en pressemeddelelse.

Fejlagtig, forvirrende eller direkte ulovlig skiltning ved vejarbejde er bestemt ikke en sjældenhed på de danske veje. Faktisk er dårlig skiltning og afmærkning en medvirkende årsag ved hver femte uheld, skriver FDMs medlemsmagasin Motor.

En amerikansk bilist havde gang i hele otte spil Pokemon Go i nødsporet ved en motorvej. Foto: Washington State Patrol Biler Bilist fik advarsel af politi: Spillede Pokemon Go på 8 mobiler

FDM har fundet fejlene efter at have foretaget flere besøg på vejarbejder i hovedstadsområdet.

Ledte bilister ind i afspærring
Et grelt eksempel fandt FDM ved ét af de vejarbejder, som de besøgte. Her blev bilister mødt med modstridende skilte om vognbaneskift og sammenfletning. Ved to andre ledte vejstriber ligefrem bilisterne direkte ind i en afspærring.

- Bilister skal naturligvis overholde skiltningen, og passe på hinanden og dem, der arbejder ved vejen. Men hvis skiltningen eller afmærkningen er upræcis eller forkert, så er der risiko for, at det går galt, siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM, i pressemeddelelsen.

-  Derfor er det også vigtigt, at skiltningen er lovlig og nem at afkode. Her har både entreprenører, bygherren og myndigheder et stort ansvar, siger han.

Ansvaret for at opstille afspærring ved vejarbejder påhviler den enkelte entreprenør, og det er samtidig entreprenøren, som skal sørge for, at skiltningen er korrekt og overholder loven. Afspærringen skal tilses to gange dagligt.

Derudover skal bygherren sørge for, at entreprenørens afspærring og skiltning overholder loven, og endelig skal vejmyndigheden i den pågældende kommune føre tilsyn med vejarbejderne.

Fokus på andre ting
Hos Københavns Kommune, der har ført tilsyn med to af de vejarbejder, FDM har besøgt, forklarer man til FDM de oversete fejl med, at man har haft fokus på andre ting, og at man sikrer, at fremkommeligheden fungerer sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Kommunen understreger dog over for mediet, at den allerede i dag har en god dialog med entreprenørerne om afmærkninger.

- Alle kan lave fejl, men de fejl, vi fandt ved vejarbejderne, er til at få øje på, så det virker sjusket, at de sker. De er til fare for bilisterne, der risikerer at køre galt. Men de er i den grad også til fare for dem, der arbejder på vejene, siger Dennis Lange.

- Derfor mener vi også, at både entreprenører og myndigheder bør blive bedre til at afmærke vejarbejder og føre bedre tilsyn, siger han.

Det er farligt, hvis man kører uhensigtsmæssigt, når man nærmer sig en fartkontrol, oplyser politiet. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald/Ritzau Scanpix Biler Vigtig opfordring til bilister: - Lad være med dette

46 kommentarer
Vis kommentarer