Skatteminister efter Claus' sejr: Dejligt, at den sunde fornuft sejrede

- Det var dejligt, at den sunde fornuft sejrede, siger skatteminister Karsten Lauritzen

Se Claus Ødegaards reaktion på den foreløbige sejr over Skat. Video: Christian Ørtoft

Claus Ødegaard har ikke set sin Audi siden i sommer, hvor Skat beslaglagde den. Så når han forhåbentlig i denne uge igen kan sætte sig ind i den kanariegule bil er det for at køre den på værksted, så der kan komme vinterdæk på.

- Og så skal jeg ud at køre i den, lyder det fra en overlykkelig Claus Ødegaard, der dermed kan sætte første punktum i den absurde sag, hvor Skat har kigget i krystalkuglen.

Claus Ødegaard foran sin Audi lige efter, han købte den i starten af 2016. Privatfoto Biler Dommere afviser Skats tankelæsning: Claus får sin Audi tilbage

- Det var en kæmpe lettelse - både at få sin bil igen og også at blive frikendt, siger Claus Ødegaard og fortsætter:

- Det vigtigste i denne her sag har været at få retfærdigheden frem i lyset og omstøde den kendelse, som byretten havde lavet uden at kigge på bevismaterialet.

- Hvis det skulle ende med, jeg bliver dømt, så tvinger Skat mig til Danmark. Nogle bliver smidt ud af Danmark, andre tvinges ind, siger Claus Ødegaard. Privatfoto Biler Skat tog Claus' bil: Vi kan læse dine tanker

I kendelsen fra Østre Landret, som Claus Ødegaard og hans advokat, Glenn Verding Hein, fik i dag, lyder begrundelsen:

Landsretten lægger på baggrund af oplysningerne fra Claus Ødegaards brobizz til grund, at Claus Ødegaard i perioden november 2015 til juli 2016 i stigende omfang har overnattet i Danmark. Landsretten lægger imidlertid samtidig til grund, at stigningen var mest markant i perioden november 2015 - februar 2016, og at antallet af overnatninger herefter var faldende frem mod beslaglæggelsestidspunktet den 19. juli 2016.

Under henvisning hertil sammenholdt med Claus Ødegaards forklaring om baggrunden for hans stigende antal overnatninger i Danmark i peridoen fra november 2015 til februar 2016 og om, at havde fået en ny kæreste, og da denne forklaring ikke umiddelbart er uforenelig med de i sagen i øvrigt foreliggende oplysninger, finder landsretten det ikke fuldt tilstrækkeligt godtgjort, at han påtænkte at opholde sig her i landet i 185 dage eller mere inden for en periode på 12 måneder.

På denne baggrund tages ophæves beslaglæggelsen, og statskassen betaler sagsomkostninger for byretten, landsretten og den beskikkede forsvarer.

Skat har beslaglagt Claus Ødegaards svensk indregistrerede bil, fordi sådan én må man kun have, hvis man sover i sin bolig i Sverige i mindst 180 dage om året.
Og det gør Claus Ødegaard. Han sover der faktisk langt flere end 180 dage, men Skat mener, Claus Ødegaard i fremtiden 'påtænker' at sove mere i Danmark. I dag var Claus Ødegaard i retten for at få beslaglæggelsen ophævet. Privatfoto Biler Claus' kæreste kan koste ham Audien

- Du røg ind i denne her sag, fordi du har fået en kæreste i Danmark. Hvordan har hun taget kendelsen i dag.

- Hun har også taget det som en kæmpe lettelse og sagt; 'Fedt at retfærdigheden sejrede', siger Claus Ødegaard til Ekstra Bladet.

Skattesagen kan tage årevis
Selve skattesagen, hvor Skat og Claus Ødegaard skal bevise 'tanker', har lange udsigter.

- Skat lavede i december et forslag til afgørelse, hvor de holder fast i, at der skal betales registreringsafgift, og det har jeg gjort indsigelser imod. Skat kommer med deres endelige afgørelse her i januar, som så skal indbringes til Skatteankestyrelsen, og er man utilfreds med deres svar, så går man derefter videre til Landsskatteretten. Og først derefter kan gå videre til domstolene; byret, landsret og så videre. Det kan være mange år, før vi er færdige med skattesagen, har Glenn Verding Hein forklaret.

- Mit værste mareridt er, at retfærdigheden ikke sejrer, og jeg ender med at skulle betale afgift og bøder i størrelsesordenen 1,5 - 1,8 millioner kroner - alt sammen fordi Skat 'påtænker', jeg flytter til Danmark, uden de har dokumentation, har Claus Ødegaard tidligere fortalt Ekstra Bladet.

Med opgivelsen af beslaglæggelsen i dag den 18. janaur ser Glenn Verding Hein dog positivt på udfaldet af skattesagen.

- Claus må nu køre i sin bil til skattesagen er slut, fordi der ikke er begrundet mistanke, og så er der mulighed for, Skat opgiver sagen, siger Glenn Verding Hein.

Uheldige virkninger
I 2014 blev Registreringsbekendtgørelsen ændret af Skatteministeriet, så det nu er muligt at 'påtænke et ophold i Danmark', når man vurderer, om der er forsøgt at unddrage dansk registreringsafgift. Inden ændringen trådte i kraft udtalte både Danske Advokater og Danske Revisorer kritik af den nye regel, fordi ændringen kunne medføre uheldige virkninger.

- Mit værste mareridt er, at retfærdigheden ikke sejrer, og jeg ender med at skulle betale afgift og bøder i størrelsesordenen 1,5 - 1,8 millioner kroner - alt sammen fordi Skat 'påtænker', jeg flytter til Danmark, uden de har dokumentation, fortalte Claus Ødegaard. Nu går skatteminister Karsten Lauritzen ind i sagen. Fotomanipulation: Privatfoto/Jonas Olufson Biler Skatteminister erkender: Jeg kan ikke læse tanker

Efter at Ekstra Bladet først beskrev Claus Ødegaards sag, har denne ændring fra 2014 også fået skatteminister Karsten Lauritzens opmærksomhed, og han vil nu se på, 'om loven er fair'.

- Jeg vil undersøge det nærmere, for jeg er som skatteminister enig i, at det er meget mærkeligt at have en retstilstand, hvor en myndighed - uanset om det er Skat eller en anden - kan påtænke, hvad en borger gør i fremtiden. Og derfor har jeg den samme reaktion, som jeg tror, de fleste andre har, der har læst artiklen, nemlig; at det ser mærkeligt ud, og det er der nogen, der bør gøre noget ved, og det vil jeg så gøre noget ved nu, har Karsten Lauritzen udtalt til Ekstra Bladet.

I dag - efter at landsretten havde omstødt byrettens kendelse - tweetede ministeren:

'Det var dejligt, at den sunde fornuft sejrede - men vil nu alligevel gi reglerne et serviceeftersyn!'

Det eftersyn bifalder Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær.

- Det er helt absurd, at man kan gætte på, hvad man gør i fremtiden og så beskatte ud fra det. Hvordan skal man kunne bevise, at man ikke har tænkt sig at flytte?, spørger Flydtkjær retorisk og fortsætter:

- Vi skal se på Skats praksis om at beslaglægge ting ud fra, hvad der sker i fremtiden. Det er heller ikke retssikkerhedsmæssigt forsvarligt, at der er så lang ventetid, før man kan få sin bil, så man kan komme på arbejde. Vi skal overveje at lave en maksimal ventetid, mens sagen behandles, siger Dennis Flydtkjær.

Claus Ødegaard har efterfølgende forhørt sig om at få en bil indregistreret i Danmark. Men det er ikke muligt, da han ikke har bopæl her i landet. Privatfoto Biler Skat konfiskerede bil efter tankelæsning: Hvad med vores forsvundne milliarder?

FAKTA

Folkeregistreret i Sverige

Hvis du er flyttet og har folkeregisteradresse i Sverige, må du godt køre til og fra dit arbejde i Danmark med din svensk indregistrerede bil. Du må dog højst overnatte i Danmark 185 dage om året, og du skal til hver en tid kunne bevise, at du har reel bopæl i Sverige, ellers risikerer du en bøde.

(Kilde: oresunddirekt.dk)

Del af Claus Ødegaards advokat; Glenn Verding Heins bevisførelse i Byretten i Roskilde

Min klients bil er den 11. maj 2016 observeret på parkeringspladsen i Danmark kl. 17.12. Det fremgår imidlertid af BroBizz' specifikationen, at bilen returnerer til Sverige via Øresundsbroen kl. 18.51. Herudover modtager min klient en SMS fra sit teleselskab kl. 18.53 om, han er kommet til Sverige.

(Kilde: Kæreskrift af 8. november 2016)