Skatteminister erkender: Jeg kan ikke læse tanker

Skatteminister Karsten Lauritzen mener, at Skats regler om at dømme ud fra 'tanker' er meget mærkelig

- Mit værste mareridt er, at retfærdigheden ikke sejrer, og jeg ender med at skulle betale afgift og bøder i størrelsesordenen 1,5 - 1,8 millioner kroner - alt sammen fordi Skat 'påtænker', jeg flytter til Danmark, uden de har dokumentation, fortalte Claus Ødegaard. Nu går skatteminister Karsten Lauritzen ind i sagen. Fotomanipulation: Privatfoto/Jonas Olufson
- Mit værste mareridt er, at retfærdigheden ikke sejrer, og jeg ender med at skulle betale afgift og bøder i størrelsesordenen 1,5 - 1,8 millioner kroner - alt sammen fordi Skat 'påtænker', jeg flytter til Danmark, uden de har dokumentation, fortalte Claus Ødegaard. Nu går skatteminister Karsten Lauritzen ind i sagen. Fotomanipulation: Privatfoto/Jonas Olufson

Mere end en kvart million mennesker har læst Ekstra Bladets artikel om 40-årige Claus Ødegaard, der er kommet i klemme i Skats regler, og én af de læsere er skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Uopfordret har han taget kontakt til Ekstra Bladet for at fortælle, han vil se på den lov, der foreløbig har betydet, at Claus Ødegaard har været uden sin bil siden den 18. juli 2016, fordi Skat mener, at Claus Ødegaard 'påtænker' at snyde i fremtiden.

- Jeg kender kun sagen, som I har beskrevet den. Men nu vil jeg undersøge det nærmere, for jeg er som skatteminister enig i, at det er meget mærkeligt at have en retstilstand, hvor en myndighed - uanset om det er Skat eller en anden - kan påtænke, hvad en borger gør i fremtiden. Og derfor har jeg den samme reaktion, som jeg tror, de fleste andre har, der har læst artiklen, nemlig; at det ser mærkeligt ud, og det er der nogen, der bør gøre noget ved, og det vil jeg så gøre noget ved nu, siger Karsten Lauritzen til Ekstra Bladet.

Se også: Skat tog Claus' bil: Vi kan læse dine tanker

Sagen kort
Danske Claus Ødegaard har boet i Sverige i 11 år, men han arbejder i Danmark. Ifølge loven må han maksimalt overnatte i Danmark i 185 dage, hvis han samtidig vil køre i sin svensk indregistrerede bil. Men i 2014 blev Registreringsbekendtgørelsen ændret af Skatteministeriet, så det nu er muligt at 'påtænke et ophold i Danmark', når man vurderer, om der er forsøgt at unddrage dansk registreringsafgift.

Altså kan Skat ifølge loven kigge i en krystalkugle og spå om, hvor Claus Ødegaard i fremtiden har tænkt sig at sove. Og Skat mener, Claus Ødegaard - på trods af han ikke har forbrudt sig mod loven endnu - i 2017 vil sove mere end det tilladte antal dage i Danmark.

Se også: Skat konfiskerede bil efter tankelæsning: Hvad med vores forsvundne milliarder?

Fundet skyldig for at 'påtænke' at bryde loven
Derfor beslaglagde Skat i juli 2016 Claus Ødegaards svensk indregistrerede bil, og Retten i Roskilde gav 1. november 2016 Skat medhold i sagen.

- Jeg er blevet anklaget af Skat for at 'påtænke' at ville opholde mig i Danmark i mere end, hvad loven tillader. Jeg er derfor ikke fundet skyldig i at have overtrådt loven, men for at 'påtænke' at gøre det, fortalte Claus Ødegaard til Ekstra Bladet.

Og denne absurde lov har skatteminister Karsten Lauritzen nu tænkt sig at tage under lup.

- Det tror jeg, Claus Ødegaard glæder sig til. For du kan vel ikke læse tanker?

- Jeg kunne godt ønske mig det nogle gange, men jeg tror, det er meget godt, at ingen kan læse tanker, siger Karsten Lauritzen.

- Hvordan kan man i første omgang lave en lov, som er baseret på noget, folk påtænker?

- Som jeg kunne læse ud af jeres artikel, så var det en ændring, der var i 2014, og det er en af de ting, jeg har tænkt mig at undersøge; hvad var baggrunden bag den lovændring? Og også kigge på; er det nu fornuftigt, og er det retssikkerhedsmæssigt forsvarligt, at man kan dømme nogen ud fra, hvad de påtænker at gøre? Der må man kunne løfte en bevisbyrde ligesom i alle andre tilfælde. Men i første omgang vil jeg bede mine embedsmænd om at se på problemstillingen, og så vil jeg tage stilling til, om det er retssikkerhedsmæssigt forsvarligt. Og jeg undrer mig også over den lovændring i 2014, det må jeg ærligt indrømme, siger Karsten Lauritzen.

Beviser han sover i Sverige
1. november 2016 var Claus Ødegaard sammen med sin advokat, Glenn Verding Hein, i Byretten i Roskilde. Her fremlagde de via BroBizz og teleudskrifter blandt andet bevis for, at Claus Ødegaard passerede Øresundsbroen mod Sverige på de dage, hvor anklageren mener, at den svensk indregistrerede bil har 'overnattet' i Danmark. Altså har Claus Ødegaard bevis for, at han sov i sin lejlighed i Sverige, og bilen var parkeret på svensk jord.

- Jeg er uskyldig og viser min uskyld i byretten med BroBizz, løberuter i Sverige, billeder af mig i Sverige og alle mine arrangementer med venner og familie hos mig i Sverige, fortalte Claus Ødegaard.

- Der faldt dom i Retten i Roskilde den 1. november 2016. Hvorfor er det, at det er Claus Ødegaard, der skal forsvare sine tanker, og det ikke er Skat, der har bevisbyrden?

- Jamen, det er også Skat, der har bevisbyrden, og det kommer så an på, hvordan lovgivningen og reglerne er skruet sammen. Og man må sige, at Skat i det her tilfælde har fulgt lovgivningen. Ellers tror jeg, at Retten i Roskilde havde dømt anderledes. Så det spørgsmål, man relevant kan stille, og som en del af jeres læsere stiller, og som jeg også stiller mig selv; 'er loven så fair', når sådan noget kan ske, og nogle kan blive dømt ud fra noget, de påtænker at gøre, og det vil jeg så undersøge nærmere, siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

- Og jeg vil i al stilfærdighed appellere til, at man ikke retter sin vrede mod de skattemedarbejdere, der har kørt den her og andre sager, for som dommen fra Retten i Roskilde viser, så har de bare fulgt det, der er reglerne og lovgivningen, men så må man rette den mod de politikere, der var der i 2014, eller dem der er der nu, og så må vi kigge på, om vi skal lave det om. Og det udelukker jeg ikke, og nu vil jeg lige have undersøgt sagen til bunds først, fortæller skatteministeren.

I morgen, den 11. januar 2017, skal Claus Ødegaard og Glenn Verding Hein i Østre Landsret, som alene skal tage stilling til beslaglæggelsen af Claus Ødegaards bil.

- Claus Ødegaard skal i Østre Landsret og forsøge at få beslaglæggelsen af sin bil ophævet. Hvordan tror du, det vil gå?

- Som skatteminister må jeg ikke gå ind i enkeltsager, derfor må jeg heller ikke udtale mig om, hvordan domstolene dømmer. Det skal de gøre uafhængigt. Det, jeg kan udtale mig om, og det jeg kan sige i den her sag, er, at jeg synes, det ser meget mærkeligt ud, og for mig ser det ud som om, der er nogle retssikkerhedsmæssige problemer, og derfor har jeg bedt mine embedsmænd om at undersøge sagen. Når den er oplyst, vil jeg se på; ’skal vi ændre lovgivningen på det her område, og det udelukker jeg slet ikke’. Men den konkrete sag må gå sin gang, og det skal jeg som skatteminister ikke blande mig i, siger Karsten Lauritzen.

- Hvis Claus Ødegaard taber i beslaglæggelsessagen i Østre Landsret i morgen, vil det så ikke være tosset af ham ikke at holde sig på den rigtige side af de 185 dages ophold i Danmark, og når vi så når den 31. december 2017 alligevel kunne bevise, at han fik ret - og Skat vil tabe sagen i sidste ende?

- Ja, det skulle man ud fra en sund fornufts betragtning mene. Men jeg har lært, at når det kommer til jura, så burde tingene nogle gange være sund fornuft, og andre gange så kommer juraen i vejen for den sunde fornuft, og så er det ofte fordi, der er noget i vejen med juraen, og ikke fordi der er noget i vejen med den sunde fornuft. Så det kan godt være, reglerne er skruet sådan sammen, at han ikke kan vinde sagen, men det må vi få undersøgt, siger Karsten Lauritzen.

Skal betale for leje af lager til beslaglagt bil
- Der er en anden lille kuriositet. Claus Ødegaard har som sagt ikke set sin bil siden juli. Nu har han fået en regning på lagerleje - altså Skats opbevaring af bilen på 4212 kroner. Hvad mener du om det?

- Når den her sag bliver rejst, så er det fordi, at vi desværre ser - jeg forholder mig ikke til det konkrete tilfælde - der er en del, der spekulerer i at bo i et andet land end Danmark, fordi det kan der være nogle afgiftsmæssige fordele i – blandt andet registreringsafgift, og når det kommer til stykket, så bor de alligevel i Danmark, og derfor er der ret vidtgående beføjelser, når det kommer til beslaglæggelse af biler og andet. Og når en bil bliver beslaglagt, skal man selvfølgelig betale lagerleje af den, indtil sagen er afsluttet. Hvis man vinder en sag, så skal man selvfølgelig ikke betale for den lagerleje. Det siger sig selv.

- Så får man pengene tilbage?

- Ja.

Et økonomisk morads
Hvis Østre Landsret i morgen kommer frem til, at der er tale om en ulovlig beslaglæggelse af Claus Ødegaards bil, så er erstatningen 850 kroner de første fire uger og derefter 450 kroner per påbegyndt uge for afsavn af bil.

- Claus Ødegaard står i den situation, han ikke må registrere en bil i Danmark, fordi han har bopæl i Sverige. Det betyder, at han for at passe sit arbejde i Danmark lejer en bil til 4500 kroner om måneden, så i den periode beslaglæggelsen har stået på, har han så lavt sat haft en udgift på 27.000 kroner. Hvis han får sin bil tilbage på onsdag, så får han 12.400 kroner i erstatning - altså langt under halvdelen af hvad han har haft af udgifter. Hvad mener du om det?

- Det, der generelt kan være problemet, er, at nogle af de her skattesager tager meget lang tid, og når noget tager meget lang tid, så har det nogle omkostninger - det har det både for staten, men det har det mere vigtigt for den borger eller det selskab, der er involveret, og derfor ønsker jeg generelt at sørge for, at der kommer en kortere sagsbehandlingstid i skattesager.(…) Så det er en konsekvens af, at sager tager meget lang tid, og så kan man komme i en situation, hvor borgeren bliver nødt til at leje en bil, eller har nogle udgifter som bliver en byrde for borgeren, og som man ikke får refunderet, hvis man skulle vinde en sag, oplyser Karsten Lauritzen.

- Jeg har aldrig været med til noget lignende og er dybt chokeret over det danske system. Jeg er en ruineret mand og godt på vej til at gå ned psykisk og har meget svært ved at passe min virksomhed og mit liv generelt, har Claus Ødegaard fortalt til Ekstra Bladet.

- Kan du godt forstå, at Claus Ødegaard er helt ødelagt af sådan en sag?

- Jeg forstår til fulde, at det ikke er rart at have en skattesag og få at vide fra myndighederne; 'vi tror, du har snydt i skat'. Særligt hvis man selv mener, at man ikke har gjort noget forkert, og man er uskyldig, siger Karsten Lauritzen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

- Jeg er handlingslammet og kan intet stille op mod de store magter. Jeg er fortvivlet og kan se hele min fremtid og alle mine drømme falde til jorden. Jeg er desperat, har Claus Ødegaard fortalt Ekstra Bladet. Privatfoto
- Jeg er handlingslammet og kan intet stille op mod de store magter. Jeg er fortvivlet og kan se hele min fremtid og alle mine drømme falde til jorden. Jeg er desperat, har Claus Ødegaard fortalt Ekstra Bladet. Privatfoto

Skattesagen kan tage årevis
Selve skattesagen, hvor Skat og Claus Ødegaard skal bevise 'tanker', har lange udsigter.

- Skat lavede i december et forslag til afgørelse, hvor de holder fast i, at der skal betales registreringsafgift, og det har jeg gjort indsigelser imod. Skat kommer med deres endelige afgørelse her i januar, som så skal indbringes til Skatteankestyrelsen, og er man utilfreds med deres svar, så går man derefter videre til Landsskatteretten. Og først derefter kan gå videre til domstolene; byret, landsret og så videre. Det kan være mange år, før vi er færdige med skattesagen, forklarer Claus Ødegaards advokat, Glenn Verding Hein.

Skatteminister Karsten Lauritzen kan dog komme sagen i forkøbet.

- Når du siger, du undersøger det nærmere. Du beder dine embedsmænd kigge på det. Hvor lang en proces taler vi så om? Hvor hurtigt går det, hvis I skulle finde, at loven ikke er fair?

- Det tager ikke så lang tid at undersøge - der skal man kigge på dommen og lovgivningen og andet - det tager et par uger. Jeg vil kunne sige noget om, hvad vi mere konkret gør ved det om 14 dage. Hvis det fører til, man skal lave lovgivningen om, så er det en lidt mere langvarig proces i folketinget. Det tager typisk et halvt år.

- Men trods alt kortere tid end skattesagen, som Claus Ødegaard står over for?

- Ja.

FAKTA

Folkeregistreret i Sverige

Hvis du er flyttet og har folkeregisteradresse i Sverige, må du godt køre til og fra dit arbejde i Danmark med din svensk indregistrerede bil. Du må dog højst overnatte i Danmark 185 dage om året, og du skal til hver en tid kunne bevise, at du har reel bopæl i Sverige, ellers risikerer du en bøde.

(Kilde: oresunddirekt.dk)

Del af Claus Ødegaards advokat; Glenn Verding Heins bevisførelse i Byretten i Roskilde

Min klients bil er den 11. maj 2016 observeret på parkeringspladsen i Danmark kl. 17.12. Det fremgår imidlertid af BroBizz' specifikationen, at bilen returnerer til Sverige via Øresundsbroen kl. 18.51. Herudover modtager min klient en SMS fra sit teleselskab kl. 18.53 om, han er kommet til Sverige.

(Kilde: Kæreskrift af 8. november 2016)

194 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere