Skyhøj efterspørgsel: Brugte elbiler sælges 100.000 kroner over nyprisen

Man må vente længe, hvis man vil have fat i en Hyundai Kona Electric eller Jaguar I-Pace i Norge, og det har fået de nyslåede ejere til at spekulere at sælge for mere end nyprisen

En ny Hyundai Kona Electric koster 325.000 kroner hos forhandleren, mens en lettere brugt sælges for 449.000 kroner. Foto: Hyundai
En ny Hyundai Kona Electric koster 325.000 kroner hos forhandleren, mens en lettere brugt sælges for 449.000 kroner. Foto: Hyundai
Følg Biler

8000. Så mange nordmænd har indtil videre skrevet sig på venteliste til den nye Hyundai Kona Electric, og det har fået prisen for let brugte eksemplarer til at eksplodere.

Er man villig til at betale eksempelvis 449.000 norske kroner for bilen, kan man ifølge mediet Motor.no springe køen over og købe et eksemplar med 60 kilometer på tælleren. En anden bil med 250 kilometer bag sig er set til 444.000 norske kroner, og selv om det måske umiddelbart kan lyde rimeligt nok for en ny elbil med en teoretisk rækkevidde på op til 482 kilometer, så er det langt over nyprisen.

Bilen koster nemlig kun 325.000 norske, når man køber den hos forhandleren.

For de nordmænd, der var hurtigst til at skrive sig på ventelisten til den elektriske Hyundai kan bilkøbet dermed ende med blive en særdeles god forretning.

Populære elbiler
Det er dog ikke kun hos Hyundai, ventelisterne på nye elbiler vokser. Ifølge Motor.no står intet mindre end 32.000 nordmænd i øjeblikket på venteliste til en ny elbil. Derfor er det kun naturligt, at brugtbilspriserne stiger, mener Anette Berve, der er forbrugerrådgiver i det norske automobilforbund, NAF.

- Når man ved, hvor mange som er interesseret i at skaffe sig en elbil, og specielt en elbil med lang rækkevidde, er det selvfølgelig fristende at sætte sin splinternye elbil til salg og se, hvad man kan få for den, siger hun til Motor.

Norge har besluttet at give bilkøbere meget store incitamenter for at vælge en elbil frem for en bil med konventionel forbrændingsmotor. Det indebærer blandt andet gratis strøm, mange gratis parkeringspladser og muligheden for at køre i busbaner - ligesom det er foreslået herhjemme.

Det har ikke overraskende betydet, at elbilerne er blevet ganske populære hos vores naboer. Den amerikanske elbilproducent Tesla solgte eksempelvis mere end 23 biler om dagen sidste år, og på top 20-listen over mest solgte biler finder man også elektriske modeller som Nissan Leaf og Renault Zoe.

Porsche tvunget til at købe skandaleramt diesel-SUV tilbage

Finn.no: Det er set før
Hos den norske brugtbilsside Finn.no genkender man tendensen til, at priserne på næsten nye biler stiger sammen med ventelisterne. Magnus Frøshaug Ryhjell, der er forretningsudvikler hos hjemmesiden, peger på, at det samme skete, da den elektriske Opel Ampera i sin tid blev lanceret. Og ifølge ham er nyslåede ejere af den elektriske Jaguar I-Pace også begyndt at lave samme trick.

- I øjeblikket ser vi at en del folk, som har været tidligt ude og bestilt Jaguar I-Pace, forsøger at sælge bilen efter at de har fået den leveret. Det behøver ikke være nogen dum idé, for ventetiden er i øjeblikket ganske lang, siger Magnus Frøshaug Ryhjell til Motor.

Eftersom de høje priser er et resultat af en høj efterspørgsel, advarer NAF dog de norske bilkøbere mod at betale mange penge ekstra for en elbil. Når de skal sælge bilen igen, vil efterspørgslen med stor sandsynlighed være faldet igen, og så er pengene tabt.

Prisen for Hyundai Kona Electric begynder herhjemme ved 269.995 kroner, og de første eksemplarer ruller ud til danske kunder i begyndelsen af det nye år. Skal man tro importøren, har bilen også her til lands fået stor opmærksomhed fra potentielle købere.

- Interessen for Kona Electric er ekstrem i vores naboland, og herhjemme er der bestemt også bud efter den – inden den overhovedet er kommet på markedet, siger Annegrethe Skovby, der er pressechef i Hyundai Danmark, i en pressemeddelelse.

Nye regler: Vil have folk hurtigere ud at køre i veteranen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?