Slet ikke grønne alligevel

De populære plug-in hybrider er ikke nødvendigvis mere grønne end konventionelle biler

Rabatten på plug-in hybrider skal fjernes 'så hurtigt som muligt,' lyder det fra de økonomiske vismænd. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Rabatten på plug-in hybrider skal fjernes 'så hurtigt som muligt,' lyder det fra de økonomiske vismænd. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Følg Biler

Da de voldsomt populære plug-in hybrider ikke nødvendigvis er mere grønne end konventionelle biler, bør de ikke afgiftsfritages, som er tilfældet nu, lyder det i en rapport fra de økonomiske vismænd, som har kigget nærmere på beskatningen af privatbilismen i Danmark.

Heri anbefaler vismændene, 'at den nuværende afgiftsfritagelse af plug-in hybridbiler fjernes så hurtigt som muligt, da denne skaber et for stort incitament for husholdningerne til at købe biler, der potentielt ikke er mere grønne end andre konventionelle biler.'

Som det er i dag, er plug-in hybrider, som officielt udleder mindre end 50 g. CO2 pr. kørt kilometer, afgiftsfritaget, hvilket betyder, at priserne på bilerne er væsentligt lavere end tilsvarende benzin- og dieselbiler.

Men de økonomiske vismænd peger på, at flere nye analyser viser, at plug-in hybridbilerne ikke kan leve op til de lave CO2-emissioner, der oplyses fra bilfabrikkernes side og i realiteten overstiger grænsen på 50 g CO2 pr. kørt kilometer.

Desuden fremhæves det i rapporten, at EU-Kommissionen har besluttet, at biler fra og med år 2026 kun kan betegnes som grønne biler, hvis deres udledning af CO2 er nul. Det vil altså sige, at plug-in hybridbiler herefter ikke længere kan betegnes som grønne.

Til og med november i år er der i Danmark solgt 167.565 biler. Heraf er de 35 procent af bilerne formelt betragtet som 'grønne'.

Men tager man plug-in hybriderne ud af andelen af såkaldte 'grønne' biler, er det kun 13 procent af bilerne, som er rene elbiler - og dermed nulemissionsbiler, som er det EU fra år 2026 vil betegne som grønne.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.