Annonce:
Annonce:

Slut med farlig benzin

Det er slut med brugen af blyholdig benzin på verdensplan, lyder det fra FN

Blyholdigt benzin er blevet brugt til at forbedre ydeevnen i motorer, men det har været skadeligt for miljøet og folkesundheden. Foto: Colourbox
Blyholdigt benzin er blevet brugt til at forbedre ydeevnen i motorer, men det har været skadeligt for miljøet og folkesundheden. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Biler

Det er endegyldigt slut med at kunne tanke blyholdigt benzin noget sted i verden. Algeriet har nemlig som det sidste land i verden lukket ned for brugen af blyholdig benzin, og dermed er benzin med bly udfaset i hele verden.

Det er gode nyheder for miljøet, da det årligt kan forhindre flere end 1,2 millioner tidlige dødsfald samt spare 2,45 billioner dollars, svarende til omtrent 15.000 milliarder kroner.

Det skriver FN's miljøprogram (UNEP) i en pressemeddelelse.

Siden 1922 er blyholdigt benzin blevet brugt til at forbedre ydeevnen i motorer, men det har samtidig været en katastrofe for miljøet og folkesundheden. I 1970'erne indeholdt næsten al benzin verden over bly, men siden 2002 har UNEP arbejdet på at fjerne brugen af bly i benzin. Nu er det arbejde lykkedes.

UNEP oplyser, at studier har vist, at blyholdig benzin kan forårsage hjertesygdomme og -tilfælde, kræft, og at det kan påvirke udviklingen af hjernen hos spædbørn og endda reducere IQ'en med 5-10 point.

- En vellykket håndhævelse af forbuddet mod blyholdig benzin er en kæmpe milepæl for den globale sundhed og vores miljø, siger Inger Andersen, som er adm. direktør for UNEP, i pressemeddelelsen.

- Efter vi har overvundet et århundrede med dødsfald og sygdomme, der påvirkede flere hundrede millioner mennesker og forringede miljøet på verdensplan, har vi nu kræfterne til at ændre menneskets vej til det bedre gennem en hurtig overgang til rene biler og elektrisk mobilitet, siger direktøren.

Der er ikke blevet brugt blyholdig benzin i Danmark siden 1994.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: