Slut med særbehandling: Lovforslag vil forhindre bilfirmaer i at snyde i test

Nyt lovforslag skal sikre, at bilproducenterne ikke får særbehandling, når de får testet deres biler

Biler oser mere end lastbiler og busser. Foto: Polfoto/Thomas Borberg
Biler oser mere end lastbiler og busser. Foto: Polfoto/Thomas Borberg

Biler oser, men faktisk oser de op til ti gange mere end lastbiler og busser.

Det slår en ny rapport fra miljøorganisationen ICCT fast. Det var dem, der afslørede den omfattende snyd med Volkswagens biler sidste år.

Der er nemlig langt skrappere krav til test og kontrol, når det drejer sig om lastbiler og busser.

Her kan myndighederne gå ind på fabrikken og teste, hvor mange NOx-gasser de udleder, mens det er op til bilproducenterne selv at teste deres biler og sørge for, de ikke udleder mere, end EU har fastlagt. Det skriver Ingeniøren.

Risiko for særbehandling
Men når bilerne alligevel kan komme ud og trille på vejene med et miljørigtigt stempel på bagsmækken, hænger det sammen med, at de store bilproducenter betaler for at få testet deres biler hos private testlaboratorier.

Og når testlaboratoriet ofte kun har én stor kunde, er der en markant risiko for, at de ender med at give særbehandling eller går på kompromis med resultaterne.

Se også: Mere ekstreme end nordmændene: Her vil de fjerne alle biler

Nyt lovforslag
I kølvandet på rapporten har EU-Kommissionen derfor fremlagt et forslag, der skal sikre, at resultaterne af bilernes udslip af NOx-gasser ikke påvirkes af bilproducenterne.

Selvom der ikke foreligger håndfast dokumentation for, at producenterne faktisk får særbehandling, så mener blandt andet medlem af Europa Parlamentet, Christel Schaldemose alligevel, at der skal være vandtætte skotter mellem testlaboratorierne og producenterne.

Se også: Vi ignorerer vejrforholdene: App skal holde os på vejene

Syv lande skal stå skoleret
For selvom dieselbilerne på papiret opfylder grænseværdierne for udledningen af NOx-gasser, forurener de alligevel langt mere end busser og lastbiler.

Derfor valgte EU i december at indlede en sag mod syv lande, der mistænkes for at have set igennem fingre med bilernes reelle forurening og som ikke har stillet de pågældende bilproducenter til ansvar.

Det drejer sig om Tyskland, Storbritannien, Tjekkiet, Grækenland, Litauen, Luxembourg og Spanien, som alle har testcentre, der tester dieselbiler.

Se også: Vi kan få et nyt parkeringsklagenævn: Hvad betyder det for dig?

8 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere