Solgte Jaguar for 30.000 kroner: Nu er den vurderet til knap 75 millioner

En britiske rigmand og forhenværende F1-boss solgte for mange år siden denne røde Jaguar D-Type, som i dag er blandt verdens mest værdifulde biler

Denne sjældne Jaguar blev i 50'erne solgt af Bernie Ecclestone, og nu kommer den på auktion. Foto: SWNS/Gooding and Company
Denne sjældne Jaguar blev i 50'erne solgt af Bernie Ecclestone, og nu kommer den på auktion. Foto: SWNS/Gooding and Company

Navnet Bernie Ecclestone siger måske Formel 1-fans noget.

Den tidligere præsident og administrerende direktør i firmaet bag Formel 1 solgte i 1955, da han var bilsælger i London, en Jaguar D-Type for 3.500 pund, eller hvad der svarer til knap 30.000 kroner, til en amatørracerkører.

Nu - over 60 år senere - er bilen klar til hammerslag hos det amerikanske auktionshus Gooding and Company.

Og i mellemtiden er der sket alvorlige ting med prisen.

Auktionshuset forventer, at salgsprisen på den klassiske Jaguar vil ligge på mellem 10 og 12 millioner dollars, hvilket svarer til mellem 62 og 74,5 millioner kroner.

Den skyhøje vurderingspris skyldes især, at Jaguar D-Type i dag regnes som en af verdens mest værdifulde biler.

Ifølge auktionshuset er dette eksemplar sågar én af kun to, der nogensinde er blevet bygget i rød.

- Her er en sjælden mulighed for at erhverve sig en meget anset D-Type. XKD 518 besidder en imponerende racerhistorie - herunder mange succesfulde deltagelser i britiske events - og en ubrudt herkomst, der tæller racerkørere og samlere blandt sine tidligere ejere, skriver auktionshuset om bilen.

Her 'kører' juletræ 280 km/t - og sætter verdensrekord

Priserne er røget i vejret
Ifølge den engelske avis Express er priserne på netop en Jaguar D-Type gennem de seneste år røget i vejret.

Det skyldes blandt andet det historiske islæt som en vindende racerbil, men også at der i dag ikke længere findes særlig mange eksemplarer af Jaguar D-Type tilbage.

- En Jaguar-racer med den helt rigtige historie er svær at komme i nærheden af. Meget få eksemplarer besidder de fremragende kvaliteter, som denne har. For den ægte samler - en der har dyb forståelse for ekstraordinære biler og de fascinerende liv, de har levet - er denne D-Type en unik præmie, lyder det fra auktionshuset.

Jaguar D-Typen har en 3,4 liters motor, som producerer over 250 hestekræfter.

Det gør bilen i stand til at køre over 270 kilometer i timen, hvilket i 1955 var helt vanvittigt og stadig er ganske imponerende i dag.

Bilen kommer på auktion enten d. 19. eller 20. januar. Du kan se mere om D-Typen på auktionshusets hjemmeside her.

Her er Danmarks billigste bil: 'Køberne er ikke længere bange'