Annonce:
Annonce:

Stop! Det må du aldrig gøre ved din frosne bil

Det kan virke som en hurtig løsning til at gøre din isede bil køreklar i et snuptag, men det er en dårlig idé

Der er én ting, du aldrig må gøre ved en frossen rude. Men der er også et smart mirakelmiddel, der gør alt arbejdet for dig. Se det her i videoen. Video: Ekstra Bladet
Annonce:
Følg Biler

Det er koldt derude. Og det er ikke kun fingre og tæer, der fryser til is. Også bilruden har fået et frostlag, som gør det svært at nå frem til skole og arbejde til tiden, når man har glemt at indberegne 10-15 minutters optøningstid af bilen.

Og når man har travlt, kan det være nærliggende at hente en spand med varmt vand og pøse på den frosne forrude, så man kan komme afsted.

Tysk eller koreansk: Disse biler går oftest i stykker

Ruden kan splintre
Men det er en rigtig dårlig idé, lyder det fra SOS Dansk Autohjælp.

Annonce:

- Hæld ikke vand ud over bilen for at smelte isen på ruderne. Vandet løber væk og kan fryse til is andre steder i bilen - og dermed gøre mere skade end gavn. Desuden kan varmt vand på en iskold bilrude i værste fald få ruden til at splintre. Skrab i stedet ruden fri med en isskraber eller brug en isfjernerspray, lyder rådet fra SOS Dansk Autohjælp.

Der er råd, som er gode at følge, hvis den firehjulede er udfordret af den sibiriske kulde. Teknisk seniorspecialist hos SOS Dansk Autohjælp, Bo Olesen, og Syddanmarks distriktsleder, Jesper Rebsdorf har fire anbefalinger til, hvad man kan gøre.

Råd nr. 1: Frostsikre væsker
Påfyld frostsikker sprinklervæske og tjek, at der er kølervæske på bilen. Så er du både sikker på at kunne fjerne rester af vejsalt fra forruden og skabe god varmefordeling i bilens motor trods frostgraderne.

Råd nr. 2: Smør gummilisterne
Smør bilens gummilister med en silikonestift. Ved at smøre listerne undgår du at komme ud til en bil, hvor dørene er frosset fast efter en nat med minusgrader.

Annonce:

Råd nr. 3: Tjek batteriet
Ældre batterier er ofte lig med startproblemer i kulden. På kolde dage kan op til 40 procent af SOS Dansk Autohjælps assistancer dreje sig om starthjælp, mens det på dage med hård frost ligger over 50 procent. Vejhjælpen anbefaler derfor, at du kører forbi et værksted og får tjekket batteriets kapacitet.

Råd nr. 4: Telefon og varmt tøj
Hav strøm på telefonen, klæd dig på efter vejret og tag et tæppe med i bilen. Så er du godt dækket ind, hvis bilen alligevel skulle stå af på den sibiriske kulde.

Bland dit eget mirakelmiddel
Og endelig kan du lave dit eget mirakelmiddel, som fjerner isen på meget få sekunder. Ekstra Bladet har testet om det virker. Se resultatet i videoen over artiklen.

Alt du skal gøre, er at bruge enten 2/3 isopropylalkohol, husholdningssprit eller sprinklervæske og 1/3 koldt vand. Kom blandingen i en forstøver og sprøjt det på ruden.

Hos FDM vil man meget gerne anbefale denne hjemmelavede blanding.

- Det er meget smart. Der kan ikke ske noget ved at bruge det, så det kan vi godt anbefale, har Tom Larsen, teknisk konsulent hos FDM tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Annonce:

Isopropylalkohol er klart det produkt, der er mest koncentreret, og derfor også det, der er meget effektivt. Men du kan også sagtens bruge sprinklervæske.

- Man kan jo købe sprinklervæske i løs vægt. Måske ville det tage lidt længere tid, men det er også alkoholbaseret og fryser ikke, siger Tom Larsen.

Smart trick: Sådan undgår du is på bilruden

Grunden til, at man kan bruge de alkoholbaserede væsker til nemt og hurtigt at få frosten af ruden er simpel.

- Frysepunktet i produkterne er meget lave. Isopropylalkohol er i ren vægt nede på minus 90 grader, så når der kommer en vis mængde på ruden af det her, så vil isen tø op.

Men husk en ting: Bland det op med vand.
Produkterne er let antændelig, så derfor er det en god idé at blande det op med vand, inden du sprøjter det på ruden.

- Det skal være køligt eller koldt vand. Ruderne på bilerne i dag er limet, og det betyder, at hvis man kommer rigtig varmt vand på, kan man risikere, at det revner.

Annonce:

Ifølge FDM skal man ikke være bange for, at det skader bilen.

- Bland det op, men der er faktisk ikke noget, man kan ødelægge. Nogen kan være bange for, at det vil skade lakken, men hvis du bare blander det op med vand, vil det aldrig ske.

Og produktet har faktisk også en sidste effekt. Din bilrude bliver ren.

- Alkoholen gør ruden ren. Det affedter nemlig, siger Tom Larsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: