Storbritannien vil gøre ladestik til elbiler obligatorisk i nye huse

Forslaget er en del af den britiske regerings planer om at forbyde salg af konventionelle benzin- og dieselbiler fra 2040

Regeringen har øremærket 3,4 milliarder kroner til installering af de mange stik- og ladestandere. Arkivfoto:  Casper Dalhoff
Regeringen har øremærket 3,4 milliarder kroner til installering af de mange stik- og ladestandere. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Følg Biler

Vaskemaskinen har et. Komfuret har et, og det samme har internetrouteren: Et specielt stik i væggen, som vi tager for givet, at vores nye hus er udstyret med.

Nu vil regeringen i Storbritannien give kontorbygninger og nye huse i Englands forstæder et nyt stik, vi måske også over tid vil tage for givet: Et ladestik til elbiler. Det skriver BBC.

Forslaget er en del af regeringens planer om helt at forbyde salg af konventionelle nye benzin- og dieselbiler fra 2040. En plan, som politikerne håber vil sende markant flere elbiler ud i forstadshusenes indkørsler - hvis det ikke allerede er sket til den tid.

Disse huse vil derfor i teorien få god brug for de obligatoriske ladestik i nær fremtid.

En bid af en stor kage
Regeringen foreslår samtidig, at gadelygterne på veje, hvor man kan parkere sin bil, bliver udstyret med ladestik. De skal især henvende sig til potentielle elbilejere, der i dag undlader at skifte fra deres konventionelle bil, fordi de bor i lejlighed og derfor har svært ved at finde ladestandere.

Ambitionen med de to forslag er ifølge transportminister Chris Grayling på sigt at gøre det nemmere at oplade en elbil, end det i dag er at tanke en bil med forbrændingsmotor.

- Gevinsten er ikke kun et renere og sundere miljø, men en britisk økonomi, der er klar til fremtiden og har en chance for at få et betydeligt stykke af det marked, der anslås at være op til 64 billioner værd i 2050, siger han til BBC.

2050 er et vigtigt år for transportministerern af andre grunde end økonomien, for her skal Storbritannien have reduceret sin udledning af drivhusgasser med mindst 80 procent set i forhold til niveauet i 1990.

Glem kontanter: Nu kan du betale for taxaen ved at synge på turen

Fælles fodslag med Frankrig
Den britiske regering er længe blevet kritiseret for ikke at gøre nok for nedbringe forureningen fra biler. Og selv om den nye plan er et skridt på vejen, får den alligevel en lunken modtagelse hos eksempelvis initiativet The Campaign for Better Transport.

Her peger man ifølge BBC på, at nye biler med konventionelle forbrændingsmotorer i stedet bør forbydes fra 2030.

Regeringen har fundet fælles fodslag med Frankrig, der også vil forbyde salg af benzin- og dieselbiler fra 2040, men begge lande halter stadig langt efter det norske mål om, at alle nye biler skal være såkaldte nul-emissionsbiler i 2025.  

Ifølge mediet AutoExpress har den britiske regering øremærket knap 3,4 milliarder kroner til installering af ladestik og -standere i sit forslag.

Stor japansk bilproducent indrømmer omsiggribende snyd: Vi beklager

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby