Svensk besked til tusinder: Forsvaret vil have din bil

Hvis truslen mod Sverige stiger, eller der udbryder krig, får svensk militær brug for flere køretøjer

Det svenske forsvar har udpeget 'nogle tusinde' køretøjer inden for 40 kategorier, som vil blive beslaglagt i tilfælde af krig. Foto: Forsvarsmakten
Det svenske forsvar har udpeget 'nogle tusinde' køretøjer inden for 40 kategorier, som vil blive beslaglagt i tilfælde af krig. Foto: Forsvarsmakten

I denne uge får et par tusind svenskere et atypisk brev med posten. Det er fra svenske Forsvarsmakten og oplyser modtagerne om, at man i tilfælde af krig eller øget beredskab har i sinde at beslaglægge deres køretøj.

Dermed genopliver den svenske regering ifølge Teknikens Värld den såkaldte Totalförsvarsplanering, der ikke har været i brug siden 1990'erne. Regeringen ønsker at styrke landets forsvar, og hvis der udbryder krig bliver køretøjer lige fra traktorer til snescootere en af de første mangelvarer.

Ifølge mediet vil 'nogle tusinde' køretøjer blive udpeget inden for 40 forskellige kategorier.

Ejere får kompensation
Er man blandt de ejere, der står til at få sit køretøj beslaglagt af militæret, er der ikke noget at gøre. Statens afgørelse gælder i tre år og kan ikke ankes til nogen klagemyndighed, påpeger Teknikens Värld.

Til gengæld vil man blive kompenseret for tabet og for de omkostninger, det måtte have at levere køretøjet til militæret.

Overfor Sveriges Radio fortæller major Otto Gröntoft, der leder Forsvarsmaktens udvælgelsesarbejde, at antallet af ejere, der denne gang bliver bedt om at have bilnøglerne klar, er lavere end tidligere.

- Sidste gang, Forsvarsmakten gjorde brug af muligheden, var i 1990'erne. Dengang involverede det et meget større antal mennesker, siger han til Sveriges Radio.

Et sted mellem fabrikken i Mexico og forhandlerne i Canada fik en lang række eksemplarer af Ford Fusion skiftet reservehjulene ud. Foto: Ford Biler Ay, caramba! Fabriksnye biler gemte 180 kilo metamfetamin

Staten beholder køretøjet
Hvis Forsvarsmakten på et tidspunkt bliver nødt til at gøre alvor af afgørelserne, vil køretøjerne forblive i statens ejerskab. Selv om de skulle overleve den forhøjede trussel eller krig, vil de altså ikke blive tilbageleveret, når truslen stabiliseres igen.

I Danmark har man også pligt til at stille sit køretøj til rådighed under krig, når det ikke 'på rimelige vilkår kan købes eller lejes af den rekvirerende'.

Det fremgår af en bekendtgørelse fra 1976.

Også her vil man i så fald modtage fuld erstatning for det tabte. Pligten gælder dog ikke ejendomme, der er 'af afgørende betydning for ejerens eller brugerens evne til at forsørge sig selv og sin familie'.

De 760 hestekræfter gør angiveligt bilen i stand til at nå 100 km/t. på 3,5 sekunder. Foto: Ford Biler Hold på cowboyhatten: Ny Mustang lukker 760 heste ud af folden

221 kommentarer
Vis kommentarer