Svensk stål bliver til futuristisk café-racer

Husqvarna's fantasi-motorcykler får grønt lys

Husqvarna er tilbage med en futuristisk cafe-racer og en grus-ædende hipster-maskine. (Foto: PR)
Husqvarna er tilbage med en futuristisk cafe-racer og en grus-ædende hipster-maskine. (Foto: PR)
Følg Biler

Det mikroskopiske svenske mærke Husqvarna har igennem tiderne bygget nogle virkeligt seriøse motorcykler til crosser-folket. Problemet er bare, at det er meget få, der rent faktisk har brug for en cross-maskine, der er så hardcore som Husqvarna's. Derfor har firmaet, som nu er overtaget af et andet motorcykelfirma, KTM, forsøgt sig med to modeller, som tiltaler en lidt bredere del af befolkningen. Husqvarna kalder dem 401 Vitpilen og 401 Svartpilen, og nu kommer de i produktion.

Direkte i Helvede – i en Mini!

Blade Runner
Husqvarna har indtil videre kun vist to koncepter, men firmaet har hele tiden sagt, at de ville blive bygget, hvis responsen var stærk nok. Og det har den været, blandt andet takket være et design, som er en blanding af Blade Runner med den unikke neon-lignende forlygte og klassiske café racer.

Svartpilen trækker på designet fra de klassiske Husqvarna motorcross-maskiner. (Foto: PR)
Svartpilen trækker på designet fra de klassiske Husqvarna motorcross-maskiner. (Foto: PR)

Stregerne er lagt af det østrigske industridesign-firma, Kiska. Vitpilen er gade-udgaven, mens Svartpilen er til de lange bugtede svenske grusveje. Begge maskiner trækker på inspiration fra en legendarisk Husqvarna-motorcykel tilbage fra 1960 – 175 Silverpilen, som var alle unge svenske mænds drøm i starten af 60'erne.

Kiska's ledende designer Björn Shuster har i et interview med motorcykel-mediet Bikeefix, forklaret ideen bag designet.
- De to 401'er er ikke ment som erindringer om fortiden. Designet sigter efter renhed og enkelhed i formerne. Det er de grundlæggende elementer i Husqvarna's designsprog. Det betyder ikke noget, om det var for 60 år siden eller nu, det er stadig den samme mentalitet.

De to maskiner deler en trellis-rørgitterramme, 17 tommer fælge med moderne gummi og en 400 kubik én-cylindret, vandkølet KTM-motor med 43 hk til 135 kg cykel.

Udstødnings-specialist bygger motorcykel, som ligner snegl

Hvid eller sort pil
Vitpilen er gjort så simpel, som mulig. Eksempelvis er forlygte og det digitale display integreret med motorcyklens gaffelkrone. På Svartpilen er forlygten beskyttet af et gitter, og der er plads til oppakning både bag single-sædet og på tanken, hvis du vil på eventyr. Udstødningen er monteret højt, så den ikke kan blive skadet af sten, og der er monteret en plade til at beskytte krumtaphuset, så du ikke behøver at frygte sten og klipper.

Der er masser af plads til ekstra grej, hvis du skulle få lyst til at tage Svartpilen med på eventyr. (Foto: PR)
Der er masser af plads til ekstra grej, hvis du skulle få lyst til at tage Svartpilen med på eventyr. (Foto: PR)

Der er endnu ikke vist billeder af produktionsmodellerne, men Husqvarna lover, at de vil have samme stil som disse to futuristiske café-fræsere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind