Tag en dyb indånding: Trafiklyset, der altid er grønt, er på vej

Næste generation af trafiklys kan kommunikere med smartphones og fortælle bilisterne, hvor hurtigt de skal køre for at ramme grønt

Rødt lys kan være en pinefuld oplevelse, hvis man har travlt. Et nyt 'smart' trafiklys kan dog angiveligt sørge for flere af de  grønne.  Arkivfoto: Jens Dresling
Rødt lys kan være en pinefuld oplevelse, hvis man har travlt. Et nyt 'smart' trafiklys kan dog angiveligt sørge for flere af de grønne. Arkivfoto: Jens Dresling

Trafiklys kan være nogle underfundige størrelser. De kan give grøn bølge gennem byen, når man ruller ubekymret derudad, og stille en ubrydelig mur af røde lys og dertilhørende bilkøer op, lige netop den dag, man har allermest travlt.

Men det kan meget vel snart være slut med at ligge under for lyskurvenes humørsvingninger.

Den næste generation af trafiklys kan angiveligt hjælpe føreren til at ramme flere grønne lys, og teknologien skal nu testes i en simuleret udgave af en hovedvej i den engelske by York. Det skriver britiske Telegraph.

Lysene kan kommunikere med smartphones i de biler, der nærmer sig, og give besked om, hvilken hastighed, førerne skal holde for at ramme et grønt lys, når de når frem til krydset.

Håbet er, at man på den måde kan nedsætte antallet af nedbremsninger og accelerationer og dermed både spare brændstof og mindske forurening.

Foto: All Over Biler Vanvittig prank: Bil dinglede fra bro

Vejene skal følge med bilerne
Den nye generation af 'smarte' trafiklys er udviklet af det amerikanske ingeniørfirma AECOM og er en af fem udvalgte projekter i en stor britisk konkurrence om at skabe nye veje målrettet førerløse biler.

På sigt er det altså også meningen, at lyskurvene skal kunne kommunikere med bilen alene.

- Vi kan se, hvor meget det går fremad med at udvikle biler til fremtiden med de mange tests af førerløse biler, der finder sted over hele landet. Vi er nødt til at sikre os, at teknologien på vores veje kan følge med, siger Sir John Armitt, formand for landets nationale vejkommission, NIC, til Telegraph.

Også i Milton Keyes, 80 kilometer nord for London, forventer man at begynde tests med lignende 'smarte' trafiklys allerede i september i år.

Lyskurvenes smarte funktioner er dog lidt anderledes her. De er nemlig designet til at analysere trafikken og prioritere busser, ambulancer og cyklister, hvis der opstår trafikpropper i eksempelvis myldretiden.

Volvo annoncerede allerede sidste år, at alle nye biler fra 2019 skal kunne fås med hybrid- eller elmotor. Foto: Volvo Biler Svenskerne støder til: Så mange elbiler vil Volvo sælge

18 kommentarer
Vis kommentarer