Test afslører farlig selepude til børnene i bilen: - Gå uden om den

Nemme selepuder til børn dumper i test, og FDM fraråder forældre at købe dem

Selepuderne giver falsk tryghed, og børnene sidder, som sad de på en luftmadras. Foto: FDM
Selepuderne giver falsk tryghed, og børnene sidder, som sad de på en luftmadras. Foto: FDM

Hvad gør du, hvis du pludselig skal have dit barns legekammerat med i bilen?

Et bud kunne være at benytte en ny type selepude, som er kommet på markedet og som markedsføres på især sociale medier og blogs.

Bøder og klip i kørekortet: Sæt dit eget barn i autostolen frem for legekammeraten

Den nye type selepuder kan pakkes sammen, så de ikke fylder mere, end de kan ligge i handskerummet, og selv om det lyder smart, giver selepuderne falsk tryghed, lyder det fra FDM.

For trods de gode intentioner bag selepuderne risikerer forældre at udsætte deres børn eller legekammeraterne for ringe sikkerhed. Det er nemlig langt fra alle selepuder, der er lige så sikre, som de giver sig ud for.

Dumper med et brag
Det afslører en test, FDM har foretaget af en ny type selepude, Mifold Grab-and-Go. Derudover har FDM undersøgt en oppustelig selepude, Bubble Bum.

- Umiddelbart kan Mifold Grab-and-Go virke som en smart løsning, idet den ikke er større, end at den kan ligge i handskerummet eller i en skoletaske. Testet efter samme kriterier som andre autostole dumper Mifold dog med et brag. Sidebeskyttelsen er ikke eksisterende, mens beskyttelsen i tilfælde af en frontalkollision er meget ringe, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM.

- Derudover kan det være svært at spænde barnet ordentligt fast, og seleføringen er i det hele taget problematisk. Med andre ord et produkt, FDM på ingen måde kan anbefale, og man som forældre bør gå uden om, siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Smarte selepuder, som enten kan pustes op eller foldes sammen, er ikke en god løsning til børnene bag i bilen, lyder det fra FDM. Foto: FDM
Smarte selepuder, som enten kan pustes op eller foldes sammen, er ikke en god løsning til børnene bag i bilen, lyder det fra FDM. Foto: FDM

Begge forhandles på danske hjemmesider og er ECE-mærket og opfylder dermed lovens krav. Siden februar har det dog ikke længere været muligt for nye selepuder uden rygstøtte at opnå den nødvendige ECE-godkendelse.

Trodser kommende forbud: Sender ny 'power-diesel' på gaden

- Kun en nødløsning
Heller ikke den oppustelige Bubble Bum, som FDM har undersøgt, præsterer på et acceptabelt niveau.

Her er konklusionen, at barnet sidder ustabilt som på en luftmadras med risiko for at glide frem i tilfælde af en kollision. Desuden er der ingen sidebeskyttelse, og puden kan punktere.

- De to eksempler viser med al tydelighed, at selvom en selepude er ECE-godkendt, er det ikke ensbetydende med, at den også er en god og sikker løsning. Tværtimod risikerer man som forældre at købe sig til en falsk tryghed og falsk sikkerhed, siger Søren W. Rasmussen.

- I det hele taget bør selepuder uden ryg kun bruges som en nødløsning. Skal man endelig bruge en selepude, bør det være en høj selepude af nyeste generation med indbyggede seleføringspunkter og rygstøtte, siger han.

Barn klikkede sig selv ud af barnestol og slog hovedet: 'Du har et klogt barn'