Test afslører godt nyt: Vinterdæk er som skabt til de våde danske vinterveje

Da vi sjældent har meget sne herhjemme i vinterperioderne, er det vigtigste ofte, at vinterdæk klarer sig godt i vådt føre

De nye vinterdæk klarer sig godt på især våde veje, og det er godt nyt til danske bilister. Foto: FDM
De nye vinterdæk klarer sig godt på især våde veje, og det er godt nyt til danske bilister. Foto: FDM
Følg Biler

Vi nærmer os sæsonen, hvor sommerdækkene på bilen bliver skiftet ud med vinterdæk.

Skal man have nye vinterdæk til den kommende årstid, gælder det om at se sig godt for, for selvom årets kollektion af vinterdæk er som skabt til de våde danske vinterveje, kan der være en afgørende forskel på de dårligste og de bedste vinterdæk.

Det afslører FDMs store vinterdæktest.

Således viser testen, at ved en total nedbremsning fra 80 km/t til nul holdt en bil med testens bedste dæk stille, mens en tilsvarende bil med testens dårligste dæk stadig kørte med en fart på 37 km/t.

- Vinterdæk er afgørende for sikkerheden, og derfor er det vigtige, at de har de rette egenskaber. Især i Danmark vil det sige et godt greb på de våde vinterveje, hvor temperaturen ofte er omkring frysepunktet, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM.

- Derfor er det positivt at se, hvordan det fokus, de europæiske bilklubber de senere år har haft på netop våde veje, for alvor slår igennem på de nye dæk. Det er netop egenskaberne i denne disciplin, der adskiller testens bedste dæk fra de dårligste, siger han.

FDMs vinterdæktest er udarbejdet i samarbejde med tyske ADAC og omfatter 32 forskellige vinterdæk i størrelserne 15 og 16 tommer.

Ældre bilister kører for hurtigt i deres lokalområder

To dumper
Bedst i test er dækkene fra premium-producenterne, der præsterer bedst i den samlede bedømmelse, hvor dækkenes egenskaber på våd og tør vej og på sne og is, samt deres rullemodstand, slidstyrke og dækstøj indgår.

Ud af de i alt 32 dæk, er der to, der dumper.

- Markedet for dæk kan virke uoverskueligt og være svært at finde rundt i. Derfor er det en god idé at dykke ned i vores test, før man beslutter sig for, hvilke vinterdæk man vil købe, siger Søren W. Rasmussen fra FDM.

- Bilister har ofte forskellige krav til dæk, og det er langt fra sikkert, at testvinderne altid passer til ens behov. FDM anbefaler dog, at man altid lægger vægt på, at vinterdækket klarer sig godt på især våd vej, siger han.

Du kan se resultaterne på FDMs hjemmeside.

Permanent løsning er en realitet: Nu kommer det tredje motorvejsspor på Fyn

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU