Tør du køre uden fører? Californien vil slippe de selvkørende biler løs

Snart kan beboerne i Californien bestille et lift med en selvkørende bil, og hvis de tør, er turen gratis

Waymo er en af de amerikanske tech-virksomheder, der er længst med selvkørende teknologi. Snart vil myndighederne slippe teknologien fri. Foto: Waymo
Waymo er en af de amerikanske tech-virksomheder, der er længst med selvkørende teknologi. Snart vil myndighederne slippe teknologien fri. Foto: Waymo

Det kan hurtigt lyde meget fremtidsagtigt, når man taler om selvkørende biler og den rolle, de kommer til at spille i trafikken. Men teknologien modnes dag for dag, og eksperimenterne med de chaufførløse biler rulles ud over hele kloden i en voldsom fart.

Nu er den amerikanske stat Californien ved at gøre klar til at tage næste store skridt mod en fuldautomatisk fremtid. Statsforvaltningen har ifølge nyhedsbureauet Reuters nemlig signaleret, at de snart vil tillade tech-firmaerne at teste deres køretøjer med passagerer ombord - og vel at mærke uden den sikkerhedschauffør, der indtil videre har skullet sidde bag rattet, hvis teknikken fejlede.

Forslaget skal til afstemning i næste måned og kommer i kølvandet på et lignende tiltag fra statens afdeling for motorkøretøjer, der i teorien gjorde det lovligt at teste bilerne uden fører allerede i sidste uge.

De nye regler skal derfor ses som et supplement, der øger sikkerheden for passagererne og giver tech-firmaerne større mulighed for at introducere teknologien til passagerer og ikke mindst tage dem med ud at køre.

To tragiske uheld
De selvkørende biler har ellers været i modvind, siden en chaufførløs Uber-bil i sidste måned ramte og dræbte en 49-årig kvinde i nabostaten Arizona.

Det var efter alt at dømme det første dødsfald forårsaget af en selvkørende bil, og Uber har siden suspenderet deres tests, mens episoden efterforskes.

Også Tesla oplevede sidste måned et dødeligt uheld med en semi-selvkørende Model X i Californien. Her havde føreren ifølge mediet Jalopnik slået autopiloten til, og på trods af adskillige advarsler fra bilens system holdt han ikke hænderne på rattet, da bilen kørte galt i høj fart og dræbte føreren.

Politiet har frigivet optagelser fra den førerløse Uber-vogn, der på tragisk vis påkørte og dræbte en cyklist. Video: AP

Ekspert: Risikoen for ulykker med selvkørende biler er mindre i Europa

Turene skal være gratis
På trods af disse ulykker kan befolkningen i Californien formentlig snart få et lift med en af de helt selvkørende biler fra blandt andet selskabet Waymo.

Ifølge Reuters skal passagererne dog være mindst 18 år, og bilfirmaerne må endnu ikke tage betaling for turen.

Derudover skal firmaerne indberette omfattende data om turene - herunder antallet af kilometer, som deres biler kører, informationer om de lifts, de gennemfører, samt hvor mange handicappede passagerer, de betjener.

Praj en selvkørende Jaguar: 20.000 elbiler skal tage kampen op mod Uber