Tørstig? Så meget benzin bruger en Le Mans-racer

Man skal være gode venner med sin lokale benzinstation, hvis man skal køre Le Mans

En Le Mans-racer som Toyotas benindrevne hybridbil sluger en del benzin under det 24 timer lange løb. Foto: Vincent David
En Le Mans-racer som Toyotas benindrevne hybridbil sluger en del benzin under det 24 timer lange løb. Foto: Vincent David
Følg Biler

(LE MANS) Ekstra Bladet: I løbet af de 24 timer, som racerløbet Le Mans varer, bruger de forskellige teams ekstreme mængder materiel for, at bilerne kan klare de mange timers benhård slid.

For eksempel må hvert team bruge 20 sæt dæk på hver bil i løbet af de 24 timer - i praksis vil det også sige, at de bruger 20 fælge, for man bruger ikke tid på at sætte et nyt dæk på en brugt fælg. Sidstnævnte er i øvrigt lavet af magnesium for, at hjulet alt i alt er så let som muligt.

På Toyotas TS050 Hybrid, som den japanske bilgigants Le Mans-racer officielt hedder, vejer hvert hjul 22 kilo, oplyser en talsmand for Toyotas pitmandskab til Ekstra Bladet.

TS050-raceren er drevet af en 2.4 liters benzinmotor med seks cylindre og biturbo.

Sammen med de elektriske motorer, som raceren også er udstyret med, giver det 1.000 hestekræfter til rådighed for højrefoden hos Toyotas racerkørere.

Hybridsystemet opsamler energi, hver gang bilen bremses ned rundt på de mere end 13 kilometer racerbane.

Fra løbsledelsens side er det reguleret, hvor meget brændstof det er tilladt at bruge under løbet, så teamsene ikke bare bruger løs.

Regulativet siger, at hybriderne i LMP1 må bruge 3.1 liter benzin pr. omgang.

En udregning fortæller, at hvis bilerne bruger 3.1 liter for hver omgang, der helt præcist er 13,269 km kilometer, giver det et benzinforbrug på 4.39 kilometer pr. liter benzin.

Så store konsekvenser får festival for trafikken

Bruger mere i praksis
Over for Ekstra Bladet fortæller talsmanden fra Toyotas pitmandskab, at bilerne faktisk reelt ikke går så langt på literen, men fordi hybridsystemerne opsamler energi til det elektriske system, hver gang bilerne bremser ned, udlignes det samlede forbrug, så de altså ikke bruger mere end 3.1 liter pr. omgang.

Det er ikke tilladt for Ekstra Bladet at tage billeder i Toyota-racernes garage, men forestillingen om et værksted med oliepletter overalt kan man godt pakke væk.

Stedet er klinisk rent, og alt har sin plads.

Dækkene bliver opbevaret i store ovne, hvor de ifølge Toyotas talsmand ligger ved en temperatur på omkring 80 grader, så racerkørerne kan få bid i asfalten, så snart de får nye dæk på.

Sidste år kørte Toyotas bedstplacerede racer 381 omgange, hvilket vil sige, at bare den ene racerbil brugte over 1.180 liter benzin på 24 timer.

Ekstra Bladet er inviteret til Le Mans af Toyota Danmark

Derfor skal du følge med i Le Mans: Din egen bil bliver bedre af de hårde racerløb

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time