Kæmpe Skoda 60.000 kr. billigere end Passat

Med den nye Skoda Superb har du ikke længere en fornuftig grund til at købe en dyr VW Passat - og så kører den sært nok også bedre

Skoda Superb - første test:
Det er ikke mange år siden at VW besluttede, at en ny Superb aldrig ville se dagens lys. Superb har siden sin introduktion været en bil, som i et og alt matchede VW Passat.

Men så kom toeren – det samme gjaldt her. Der var ikke meget fra en Passat, som du blev snydt for i Superb. Og selvom Skoda ikke fik alt fra alle hylder, var Superb alligevel den første bil fra VW-koncernen, der selv kunne parkere og i øvrigt også en af de første biler med den lille 1,4 TSI-motor.

Og nu gør Skoda Superb sin tredje entré med en bil, som på ingen måder står tilbage for Passat - i størrelse og udstyr.

For mens søsterbilen, VW Passat, har doneret den overordnede platform og motorer repræsenterer Skoda Superb i en særdeles fysisk forstand meget mere bil for pengene, med en rummelighed og komfort, der ikke finder mage på denne side af en luftaffjedret ministervogn, fortæller Ekstra Bladets mand, som har kørt bilen i Firenze.

Med tredje generation af Superb når Skoda hidtil usete højder. Den er på mange måder klassens måske mest helstøbte bil. Foto: Skoda
Med tredje generation af Superb når Skoda hidtil usete højder. Den er på mange måder klassens måske mest helstøbte bil. Foto: Skoda

Tabt 75 kg
Skoda fortæller selv, at den nye Superb repræsenterer "begyndelsen på en ny æra; et paradigmeskift for Tjekkiets firehjulede stolthed" og man må om ikke andet konstatere, at seneste generation af Skodas firmabil har smidt det gammeldags ydre (og med det omtrent 75 kilo) og er trukket i et stramt og moderne suit, der ved første øjekast snildt kunne forveksles med noget, der kommer fra Audi.

Flere paraplyer
Under huden finder vi Volkswagen-gruppens nye platform, der anvendes af alt fra en Audi TT til VW Touran, som i tilfældet med Skoda Superb er strakt en anelse, hvad der har gjort en i forvejen stor bil kæmpemæssig. Akselafstanden er otte centimeter længere end Passat, og Superb er blevet fem centimeter bredere over skuldrene. Selv mængden af paraplyholdere er vokset, således at der nu sidder en i hver fordør.

Ydermere er Superb den første Skoda med mulighed for adaptive støddæmpere, der benævnes DCC på ekstraudstyrslisten og til vælger man disse kan man se frem til en affjedringskomfort, der står mål med de bedste limousiner.

Ny teknik
Foruden et nyt, topmoderne motorprogram der rangerer fra 120 til 280 hestekræfter, har Superb fået nøjagtig samme teknologipakke, som vi kender fra Passat, med adaptiv fartpilot, LED-forlygter og blindvinkelassistent på ekstraudstyrslisten. Eneste undladelse er den digitale instrumentering, som Volkswagen og Audi fortsat beholder for sig selv.

Orgie i plads
Stationcarudgaven, der i Skoda-terminologien har navnet Combi, forventes at hæfte for hele 80 pct. af salget herhjemme. og en typisk bil vil have en 150 hestes dieselmaskine med dobbeltkoblingsgearkasse og højeste udstyrsniveau, der nu kaldes Style frem for Elegance. Superb Combi må blive et sandt orgie i plads, for den ordinære hatchbackudgave er begavet med et ekstraordinært rummeligt bagagerum, der matcher en Golf Stationcar med sine bagsæder nedfoldet og med på over 1,700 liter plads burde være mere end rigeligt til de fleste.

Indtil den mere sparsommelige Greenline-model, der med sine 120 hestekræfter mønstrer 27 km/l, introduceres på et tidspunkt i løbet af i år, vil de fleste købere være hærdede firmabillister, og de kan se frem til en luftig kabine med rigeligt albuerum, der med sin tyske stil er nærmest ergonomisk perfekt og er samlet og sammensat af gode materialer.

Ikke plads til de højeste
Velplaceret i de bløde, kølede, lyse lædersæder ligner Superb med sine filt-beklædte dørlommer, stemningsbelysning og fyrstelige benplads i højere grad om en rival til BMW, Mercedes og Audis direktionsvogne end en bil, der skal hugge købere fra Toyota Avensis og Co. Eneste ridse i lakken er en skrånende taglinje, der forhindrer de højeste bagsædepassagerer i at læne sig helt tilbage.

Ikke munter på små veje
Forbavsende er det, at Superb langt hen af vejen - størrelsen og dens hakkeorden i VW-imperiet taget i betragtning - på sin vis kører bedre end søsterbilen fra Volkswagen. Det dynamiske kompas peger i høj grad mod komfort end sport, men tjekkerne synes alligevel at have tryllet lidt ekstra præcision ud af et ellers følelsesløst styretøj og den bløde dæmpning er mere kommunikativ end Passats til tider psuedo-sportslige affjedring, fortæller David Lovett, som var vores mand på testturen.

Smertefrie timer
Men Mondeo-godt kører Superb alligevel ikke. Uanset hvad, er Superb ikke ligefrem nogen Ford Mondeo på en italiensk landevej, der føles lidt som fremmed grund for den store tjekke. De fleste af kilometerne vil blive nærmere tilbragt rundt omkring på motorvejsnettet, hvor det lave støjniveau, den solide retningsstabilitet og de velformede og komfortable sæder gør sit for at gøre timerne bag rattet så smertefrie som mulige.

Det ville være kækt at påstå, at Skoda fortsat er et billigt alternativ, og eftersom den seneste Superb er blevet særdeles lækker, er det obligatoriske prisløft måske også berettiget. Holder prisforudsigelserne underbyder Superb en tilsvarende VW Passat med 60.000 kr. eller firmabilsfavoritten Ford Mondeo med 40.000 kr. Har man ikke allerede smidt sine sidste fordomme om Skoda, synes introduktionen af den nye Superb at være det perfekte tidspunkt.

Vores vurdering, er at en Skoda Superb ender med at koste fra 300.000-320.000 kr. med en 150 hestes turbomotor og laveste udstyrsniveau.

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen