Trods stigende afgifter: Så mange elbiler vil vi købe

Der er store ændringer i forhold til sidste års vurderinger

Energistyrelsen har hidtil regnet med, at der vil være 135.000 elbiler på de danske veje i 2030, men det tal har embedsmændene nu ændret. Arkivfoto: Region Hovedstaden/Ritzau Scanpix
Energistyrelsen har hidtil regnet med, at der vil være 135.000 elbiler på de danske veje i 2030, men det tal har embedsmændene nu ændret. Arkivfoto: Region Hovedstaden/Ritzau Scanpix

Den danske stat har skruet kraftigt op for deres forventninger til, hvor mange elbiler, der kommer til at køre rundt på de danske veje i fremtiden.

Det fremgår af Energistyrelsens nye basisfremskrivning - en rapport der forsøger at udregne kvalificerede gæt om fremtidens energiforbrug, som Ingeniøren har beskrevet.

Hvor embedsmændene i styrelsen tidligere regnede med, at der i 2030 ville køre 135.000 elbiler på de danske veje, er det tal nu næsten fordoblet, svarende til en stigning fra 4 procent af alle biler til 7 procent.

Det svarer til, at cirka 22 procent af alle solgte biler i 2030 vil være elektriske.

Flere elbiler, men mere fossilt brændsel
Styrelsens øgede forventninger til salget er særligt overraskende, når de ses i lyset af, at afgifterne på elbiler gradvist vil stige frem mod 2022, og danskerne herefter skal betale fuld registreringsafgift på bilerne.

På trods af elbilernes stigende succes vil køretøjer, der brænder fossile brændstoffer, dog stadig dominere transportsektoren, mener styrelsen.

Faktisk i sådan en grad, at embedsmændene overraskende nok har opjusteret deres forventninger til, hvor meget fossilafbrændingen vil fylde. Tidligere regnede de med, at det i 2030 ville udgøre 92 procent af energiforbruget i biler, skibe, fly og tog. Men det tal hedder nu 93 procent.

Det skyldes, at selv om energieffektiviteten forbedres markant, så vil der samtidig blive kørt flere kilometer på vejene. Helt konkret forventer Energistyrelsen, at der vil blive brugt 6 procent mere energi på de danske veje frem mod 2030.

Hvis det står til Volkswagen skal det snart være slut med at  lede efter en parkeringsplads i lufthavnen. Foto: Volkswagen Biler - 17. apr. 2018 - kl. 20:09 Bilgigant har fundet løsning på lufthavnens store tidssluger

I trit med internationale vurderinger
De nye forventninger til antallet af elbiler kommer ikke ud af den blå luft. Ingeniøren henviser blandt andet til en række internationale rapporter, der er mere optimistiske end de gamle skøn fra Energistyrelsen.

Myndigheden lægger sig i højere grad op ad disse rapporter med sin nyeste vurdering, men der er stadig et stykke op til EU-kommissionens forventning for hele Europa.

I kommissionens rapport regner man med, at hele 16 procent af bilerne i EU i 2030 vil være enten rene elbiler eller plugin-hybridbiler.

Se også: Tyske bilfabrikker lover at købe dieselbilen tilbage, hvis den forbydes

12 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere