Tusindvis af bilister kører her hver dag: Nu skal det gøres mere grønt

Vejdirektoratet er gået i gang med at forberede opsættelsen af solcelleanlæg på Limfjordstunnelen

Transportsektoren er en stor bidragsyder til Danmarks samlede udledning af CO2, og nu vil Vejdirektoratet på initiativ fra transportministeriet opsætte solcelleanlæg på den travle Limfjordstunnels nordre og søndre portalbygning.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal inden for transportområdet hele tiden overveje, hvordan vi kan løse vores opgaver på den mest miljøvenlige måde, siger transportminister Benny Engelbrecht.

I forbindelse med skolestart i det nye år vil politiet holde øje med trafikanternes adfærd. Foto: Rådet for Sikker Trafik Biler Landsdækkende politikontrol: Nu går politiet efter disse trafiksyndere

- Ved at få solceller til at levere strøm til Limfjordstunnelen sparer vi både penge og energi - og vi gør det på en måde, der er relativt enkel at installere. Det er et godt eksempel på de klimavenlige løsninger, der skal være med til at fremme den grønne omstilling, jeg arbejder for som transportminister, siger han.

Vil spare kvart million
Vejdirektoratet forventer, at anlæggene vil være i drift i forsommeren i år, og når de er klar, vil solcellerne generere 125.000 kWh. Strømmen vil blive brugt som supplement til at drive tunnelens elektriske installationer f.eks. ventilatorer, belysning, og trafiktavler.

- Det vil ske i et lukket kredsløb, hvor strømmen fra solcellerne bliver kanaliseret direkte over i tunnelens installationer og forbrugt med det samme, siger fagkoordinator Rasmus Bang fra Vejdirektoratet.

Samlet set vil den nye løsning spare Vejdirektoratet for en udgift til indkøb af el på forventeligt 250.000 kr. om året, og tunnelen vil fremover blive drevet delvist af bæredygtig energi. Limfjordstunnelens anlæg bruger i øvrigt mest strøm, når solen står højest, hvilket er endnu en styrke ved installationen.

Vejdirektoratet forventer, at anlægget vil være i drift i forsommeren 2020.

Mærket med de fire ringe som logo har solgt væsentligt flere biler i Danmark i 2019 sammenlignet med salget året før. Foto: Audi Biler Bilgigant hitter i Danmark: Solgte 30 procent flere biler

18 kommentarer
Vis kommentarer