Tusindvis af girokort: Så mange rammes på rastepladserne

Over 2000 p-afgifter er i år blevet uddelt for ulovlig parkering på landets rastepladser

Chaufførerne straffes for at parkere udenfor båsene, på reserverede pladser eller i mere end de 25 timer, der flere steder er grænsen. Foto: Colourbox
Chaufførerne straffes for at parkere udenfor båsene, på reserverede pladser eller i mere end de 25 timer, der flere steder er grænsen. Foto: Colourbox

Knap 17 p-afgifter hver eneste dag.

Det er, hvad de danske myndigheder har afleveret til hvilende lastbilchauffører på landets rastepladser de seneste fire måneder. I løbet af perioden er i alt 2088 af de ærgerlige girokort blevet udstedt til både danske og udenlandske lastbilchauffører, der parkerede ulovligt.

Det viser tal fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som Fagbladet 3F har beskrevet.

Ifølge fagbladet går særligt tre lovovertrædelser igen: Parkering udenfor båsene, på reserverede pladser eller i mere de 25 timer, som siden sidste sommer har været grænsen på en lang række danske rastepladser.

Se også: Rumænsk lastbilchauffør får megabøde for at parkere i Danmark

Svært at overholde regler
Sidstnævnte regel var ved indførelsen genstand for kritik fra flere sider. Tanken bag den er at undgå, at lastbilchauffører langtidsparkerer på rastepladserne, men ifølge 3F risikerer reglen at presse chaufførerne ud på vejene, før de er fuldt udhvilede.

Det skyldes ikke mindst, at køre-/hviletidsreglerne dikterer, at man holder ét ugentligt hvil på sammenhængende 45 timer, hvis man kører seks dage i træk.

Tallene fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen afslører, at myndighederne siden nytår har udstedt en bøde for at bryde reglen 283 gange.

Det er en forholdsvis stor stigning i forhold til niveauet i de første fire måneder efter indførelsen. Fra 1 juli til 1. november 2018 blev der ifølge Jydske Vestkysten udstedt 92 p-afgifter til lastbilchauffører for at bryde 25 timers-reglen.

Se også: Skovsvin: Tømte bilen for skrald på rasteplads

Bødetaksten er firedoblet
Stigningen er sket på trods af, at bødetaksten i dag gør en del mere ondt, end den gjorde før nytår. Hvor de uheldige lastbilchauffører sidste år 'kun' skulle slippe 510 kroner for at parkere ulovligt, skal de nu af med 2040 kroner.

Parkerer de på til- eller frakørselsrampen, så hedder bøden 3000 kroner.

Ifølge Fagbladet 3F er det især udenlandske chauffører, der må køre videre med et girokort. Af de 2088 p-afgifter, der er blevet udstedt på rastepladserne i år, er 1795 gået til ulovligt parkerede lastbiler fra udlandet.

De står også for 279 af de 283 afgifter for brud på 25 timers-reglen.

Se også: Rastepladsejer: Lastbilerne fylder stadig for meget

72 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere