Tyske bilfabrikker lover at købe dieselbilen tilbage, hvis den forbydes

Volkswagen slutter sig til flere tyske bilproducenter, der i et forsøg på at få folk til at købe diesel lover at købe bilerne tilbage, hvis de forbydes

Dieselbiler udgør kun en tredjedel af det samlede antal nye biler, der bliver solgt i Tyskland i dag. Det er første gang i 18 år, at andelen er så lav. Foto: Christoph Schmidt/AP/Ritzau Scanpix
Dieselbiler udgør kun en tredjedel af det samlede antal nye biler, der bliver solgt i Tyskland i dag. Det er første gang i 18 år, at andelen er så lav. Foto: Christoph Schmidt/AP/Ritzau Scanpix

Volkswagen, BMW og Audi tilbyder nu alle i større eller mindre grad at tyske kunder kan skifte dieselbilen ud med en anden model, hvis landets storbyer indfører dieselforbud. Det skriver Expressen.

Tilbuddene - hvoraf Volkswagens er det seneste - er en reaktion på, at salget af diesebiler er faldet markant, siden forvaltningsdomstolen i Leipzig i slutningen af februar afsagde dom i en opsigtsvækkende sag om, hvorvidt to af Tysklands mest forurenende byer, Düsseldorf og Stuttgart, kunne indføre restriktioner på byens biler for at nedbringe luftforureningen.

Dommen gjorde det muligt for alle tyske byer at forbyde dieselbilerne, og Hamborg har som den første storby indført forbud på to udvalgte strækninger. Flere storbyer barsler med samme planer, og det fik ifølge nyhedsbureauet Reuters salget af diesebiler til at falde med hele 19 procent i Tyskland i sidste måned.

Begyndte med dieselskandalen
Dertil kommer, at dieselbilerne kun udgør en tredjedel af det samlede antal nye biler, der bliver solgt i Tyskland i dag - det er det laveste niveau siden år 2000.

Bilernes popularitet har været nedadgående siden dieselskandalen, som VW er centrum i, begyndte at rulle tilbage i 2015. Problemet er, at dieselmotorer udleder flere skadelige NOx-partikler end tilsvarene benzinmotorer, men fordi de samtidig har tendens til at klare sig bedre på CO2-skalaen, har de tyske bilproducenter satset stort på dieselteknologien.

Derfor er det opsigtsvækkende, at så mange producenter nu er klar til at køre dieselbilerne til skrot, hvis de tyske storbyer indfører flere forbud.

Folkets nye flagskib lover luksus på første klasse

På én betingelse
Ikke destro mindre tilbyder Volkswagen at købe alle dieselbiler tilbage, der er solgt fra 1. april og året ud, hvis den by, som ejeren bor eller arbejder i, indfører et dieselforbud op til tre år efter købet.

Der er dog et men. For Volkswagen køber kun bilen tilbage, hvis man samtidig går med til at købe en ny bil fra Volkswagen, som ikke er påvirket af byens forbud.

Nye Skoda-købere får samme tilbud, men her gælder det dog kun biler købt mellem 1. april og slutningen af juni. Til gengæld vil Skoda gerne købe bilen tilbage, hvis den bliver forbudt op til fire år efter købet.

Tidligere denne måned meldte også BMW ud, at man ville tage leasede biler tilbage, hvis de blev forbudt inden for 100 kilometer fra kundens hjem eller arbejde. En mulighed, som Audi ifølge Reuters også tilbyder i et forsøg på at få flere til at købe dieselbiler.

Tyske elbiler vil gøre Jaguar og Tesla kunsten efter