Ud med motoren: Strøm skal sikre klassiske sportsvogne mod forbud

Aston Martin vil inden længe tilbyde elektriske motorer til sine klassiske modeller for at sikre dem mod fremtidige kørselsforbud

Den første bil, der er blevet ombygget, er en Aston Martin DB6 Mk II fra 1970. Den originale motor kan genindsættes, hvis det ønskes. Foto: Aston Martin
Den første bil, der er blevet ombygget, er en Aston Martin DB6 Mk II fra 1970. Den originale motor kan genindsættes, hvis det ønskes. Foto: Aston Martin

Ukompliceret, kontant og i stand til at sende sin fører tilbage i tiden, når tændingsnøglen drejes.

Sådan er de fleste veteranbiler, og mange ejere vil nok mene, at den originale motor spiller en ikke uvæsentlig rolle på ingredienslisten til dette fix. Ikke desto mindre vil Aston Martin nu fjerne hjertet - eller flux capacitoren om man vil - i sine klassiske biler for at klæde dem på til rejsen ind i fremtiden.

I en ny satsning, kaldet 'Heritage EV', vil den britiske sportsvognsproducent nemlig erstatte de originale motorer med elektriske modstykker.

Det sker i et forsøg på at sikre de klassiske biler mod eventuelle forbud, der kan komme mod at køre med de gamle og forurenende veteranbiler. Det skriver The Verge.

En stor kassettespiller
Den første bil, der har været på operationsbordet, er en Aston Martin DB6 Mk II Volante fra 1970. Den blev i sin tid håndbygget på bilmærkets fabrik i Newport Pagnell og leveret med en sekscylindret motor på 4,0 liter, der sendte 286 benzinheste til bagdækkene.

Den er nu pillet ud og erstattet med en elmotor, der er sat ind på de originale motorophæng efter et princip, som Aston Martin selv sammenligner med et kassettebånd.

Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Aston Martin
Foto: Aston Martin

Frem for at bygge bilen om til motoren er denne tilpasset bilen - og det gør det i princippet muligt at skifte tilbage til det gamle og mere brølende 'kassettebånd', hvis man ønsker det.

- På grund af den historiske betydning af disse samlerbiler er det afgørende, at den elektriske konvertering sker med sympati for den oprindelige bils integritet, skriver Aston Martin i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Kassettesystemet tilbyder den perfekte løsning ved både at give ejeren trygheden ved at vide, at bilen er fremtidssikret og social ansvarlig, og at bilen stadig er en autentisk Aston Martin, der kan få sin originale motor tilbage, hvis det ønskes.

Se også: Teslas lille 'billigbil' er endelig på vej til Danmark

Går i gang næste år
Aston Martin har ikke offentliggjort, hvor kraftfuld motoren er, eller hvor langt den vil kunne køre på en opladning. Motoren bliver dog angiveligt skabt med komponenter, der også skal bruges i producentens kommende Rapide E elbil.

Denne får ifølge The Verge en rækkevidde på over 320 kilometer.

(Artiklen forsætter under billedet)

Foto: Aston Martin
Foto: Aston Martin

Prisen for en 'Heritage EV'-ombygning kendes heller ikke endnu, men Aston Martin vil angiveligt gå i gang med at fremtidssikre kundernes biler næste år. Foruden motor og batteri får bilen et nyt display i kabinen, der med producentens egne ord bliver 'diskret monteret'.

Med den elektriske satsning følger Aston Martin i hælene på Jaguar, der tidligere på året meldte ud, at man vil bygge en elektrisk udgave af den klassiske E-Type sportsvogn.

Denne er dog gjort en del mere moderne med LED-lygter og store skærme i kabinen.

Se også: Endnu en bilgigant dropper diesel

71 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere