Annonce:
Annonce:

Undgå bøderegn på kør-selv-ferien: Husk disse mærkater i forruden

I en lang række europæiske lande er straffen høj, hvis man glemmer at montere motorvejsmærkat eller miljømærke i bilens forrude

Europæiske miljø- og motorvejsmærkater er sjældent pæne i forruden, men de kan spare dig for en stor bøde. Foto: FDM
Europæiske miljø- og motorvejsmærkater er sjældent pæne i forruden, men de kan spare dig for en stor bøde. Foto: FDM
Annonce:
Følg Biler

Hvis du er blandt de mange danskere, der hvert år ynder at tage bilen til campingpladsen ved Gardasøen, klipperne i Kroatien eller de sorte pister i Østrig, så kender du måske problemet: Efter et par år er bilens forrude lige så fyldt med mærker som et pas efter en jordomrejse.

I en række europæiske lande er der krav om særlige klistermærker i forruden, hvis man vil køre på motorvej eller i større byer. Det er ofte forbundet med en del bøvl at finde de rigtige mærker og få dem bestilt, men undlader eller glemmer man dem, så vanker der ifølge FDM mange steder en klækkelig bøde.

Annonce:

- I flere lande - måske også flere end mange er klar over - kræver det et mærkat af den ene eller anden slags, hvis man vil køre på motorvejene eller ind i de større byer. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i de forskellige lande og sørge for at have gyldige miljø- og motorvejsmærkater, inden man kører hjemmefra, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Mærkerne er nu en gang langt billigere end den bøde, man nemt risikerer.

Bestil i god tid
Bødestraffen varierer meget fra land til land, og det er særligt manglende motorvejsmærkater, der kan gøre kør-selv-ferien mærkbart dyrere.

Kører man eksempelvis på den østrigske motorvej uden et gyldigt klistermærke, så risikerer man at skulle betale lige knap 900 kroner i bøde, mens bøden for samme forseelse kan løbe helt op mellem 2200 og 6000 kroner i Slovenien afhængigt af bilens størrelse.

Selv om bøderne for at køre uden miljømærke også kan trække skyer for solen på en feriedag, så er de trods alt mere overkommelige. I Frankrig koster det ifølge FDM cirka 500 kroner at køre uden klistermærke i visse byer, mens man vil blive bedt om at slippe cirka 600 kroner i Tyskland.

Miljømærker i Europa

Lande med krav om særlige mærkater:

Østrig - motorvejsmærkat

Slovenien - motorvejsmærkat

Schweiz - motorvejsmærkat

Tjekkiet – motorvejsmærkat

Tyskland – miljømærke

Frankrig – miljømærke (kan købes på www.certificat-air.gouv.fr)

Belgien – miljømærke (kan købes på www.lez.brussels)

England (kun London) - miljøafgift, hvis bilen ikke opfylder Euro-IV norm

Kilde: FDM

Annonce:

Hvis man stadig mangler et mærkat til et af de lande, man skal besøge i bil denne sommer, så kan det være en god idé at komme i gang med at få dem bestilt. Det kan nemlig i nogle tilfælde tage lang tid at få mærkaterne tilsendt, hvis man bestiller dem online.

Ifølge FDM kan det eksempelvis tage op til 30 dage at få tilsendt et fransk mærke, som kun kan bestilles over internettet. Klistermærket til de østrigske motorveje tager også omkring 18 dage om at nå frem, når man bestiller det over nettet.

Mange steder er det dog angiveligt muligt at købe motorvejsmærkaterne på store tankstationer tæt ved grænserne.

Skoda klar med skudsikker familieslæde

Husk bilens papirer
Foruden klistermærkerne i forruden er det vigtigt at huske registreringsattesten til bilen. Kun den kan bevise, at du ejer din bil, og den er derfor vigtig at have, hvis man eksempelvis er involveret i et uheld eller skal have vejhjælp.

Annonce:

- Både myndigheder og vejhjælpsassistancen kan forlange at se den, før de kan hjælpe én videre. Derudover anbefaler FDM, at man henter enten Tryg Vejhjælp Europa eller Rødt Kort som app til telefonen alt efter, hvor man er forsikret. Med dem har man nødnumre lige ved hånden, ligesom mobilens GPS kan opgive ens nøjagtige position. De kan være gode at have, hvis man får brug for hjælp, siger Dennis Lange i en pressemeddelse.

Med mindre bilen sidst er indregistreret før december 2005, behøver man kun have registreringsattestens del 1 med. Ligger datoen for bilens sidste indregistrering længere tilbage, skal hele attesten medbringes.

Bilsælgere får dig til at gå i en bue uden om elbiler

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: