Vejdirektoratet vil plageånd til livs: 'Nu aktiverer vi naturens våben'

Rotter udgør et stort problem på rastepladser på Fyn og Østjylland, og derfor allierer Vejdirektoratet sig nu med tårnfalke og natugler

På ti udvalgte rastepladser tager Vejdirektoratet særlige midler i brug over for rotterne. Foto: Colourbox
På ti udvalgte rastepladser tager Vejdirektoratet særlige midler i brug over for rotterne. Foto: Colourbox
Følg Biler

Dybt under tjørnebuskene på landets rastepladser venter de i deres gange. På at bilerne gasser op, mørket falder på og skraldespandene fyldes - eller endnu bedre, at affaldet efterlades på bænke og borde.

De er rotter, og de har allerede invaderet ti rastepladser i Østjylland og på Fyn. En krigshandling, som Vejdirektoratet selvfølgelig ikke vil sidde overhørig, og derfor har man nu indkaldt naturens fremmeste eksperter i rottebekæmpelse: Tårnfalke og natugler.

På de ti rastepladser opsætter Vejdirektoratet kasser med hø, som man håber vil gøre det attraktivt for rovfuglene at slå sig ned omkring pladserne og herfra jage rotterne.

- Vi kæmper en hård kamp mod disse skadedyr, og nu aktiverer vi altså også naturens egne våben imod dem i form af nogle af vores mest kendte rovfugle, siger biolog Niels Krogh Kristensen fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

10 udvalgte rastepladser

Vejdirektoratet opsætter kasser til tårnfalke og natugler på disse rastepladser:

  • Pedersminde
  • Blankhøj
  • Ejer Bavnehøj Øst
  • Ejer Bavnehøj Vest
  • Skærup Øst
  • Skærup Vest
  • Lillebælt Syd
  • Lillebælt Nord
  • Kildebjerg Nord
  • Kildebjerg Syd 

Kæmpe auktion: 115 ikoniske drømmebiler skal under hammeren

Gemmestederne ødelægges
Natugler og tårnfalke er dog ikke Vejdirektoratets eneste våben i den nye offensiv mod den behårede fjende. Også rotternes maddepoter og flugtveje skal væk.

Alle skraldespande erstattes derfor med rottesikrede modeller, rottegangene sprænges eller ødelægges og tæt beplantning fjernes, så rotterne ikke har noget sted at gemme sig for de flyvende eskadriller i trætoppene. Og listen over indgreb stopper ikke her, for Vejdirektoratet fortsætter samtidig med at udlægge rottegift i bokse på rastepladserne.

- Tårnfalkene og natuglerne skal ses som et supplement til vores normale kamp mod skadedyrene. Vi håber dog, at rovfuglene har en god effekt, for det er altid bedre at bruge naturens egne våben end at bekæmpe dyr med udlæggelse af gift, siger Niels Krogh Kristensen.

Kører du i en ny bil? Så tænk dig om, før du tager mobilen med

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+