Vejdirektoratet vil redde bierne

Vejdirektoratet vil med et forsøg sørge for, at der kommer flere vilde planter og blomster langs danske veje til gavn for bierne

Der er ikke nok blomster og planter til gavn for bierne ved danske veje, og det vil Vejdirektoratet nu gøre noget ved. Foto: Colourbox
Der er ikke nok blomster og planter til gavn for bierne ved danske veje, og det vil Vejdirektoratet nu gøre noget ved. Foto: Colourbox

Der er blevet færre områder med planter og vilde blomster, som bierne og de øvrige insekter kan trives i. Og det truer på sigt økosystemet, ikke mindst i forhold til bierne.

Derfor iværksætter Vejdirektoratet nu et forsøg med flere blomster langs vejrabatterne.

Vejdirektoratet sår blomsterfrø - bl.a. farvestrålende kornblomster, valmuer og trævlekroner, men også spinkle blåklokker og tjærenelliker - på et jordstykke på 3000 kvadratmeter ved et motorvejskryds på den københavnske vestegn.

Vejdirektoratet råder over flere hundrede saltspredere, og natten til søndag blev der for første gang denne vinter saltet på de danske veje. Foto: Per Rasmussen/Ritzau Scanpix Biler Vinterens første salt er spredt på danske veje: - Nu er det vinter

Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

- Vi arbejder på tværs af ministerierne med at løse de store miljø- og klimaudfordringer, vi står over for nu og i fremtiden. Det gælder også på transportområdet. Derfor ser jeg meget positivt på Vejdirektoratets forsøg med at skabe en bedre biodiversitet i vejrabatterne, som kommer ikke alene bier og insekter til gavn, men som også er et lille og forhåbentlig effektivt skridt i den rigtige retning mod en grønnere verden, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Vil finde flere steder
I første omgang bliver der sået frø inde midt i motorvejskrydset mellem Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen syd for Ballerup.

Her sår Vejdirektoratet blomsterfrø onsdag 9. oktober, og til næste forår, når planterne er spiret frem, vil Vejdirektoratets biologer undersøge bestanden af insekter og bier på stedet.

- Det er vores forhåbning, at vi til foråret vil møde et blomsterbed, der myldrer af liv, siger Christina Steenbeck, biolog i Vejdirektoratet.

- Erfaringer fra et tidligere forsøg på Københavns Universitet viser i hvert fald, at en øget diversitet i floraen meget hurtigt medfører en større artsdiversitet hos insekter i lokalområdet. Og vi håber naturligvis at se samme effekt her, siger hun.

Foruden dette forsøg vil Vejdirektoratet også i de kommende måneder analysere det overordnede vejnet for at finde andre græsrabatter, hvor de kan så vilde blomster og dermed skabe flere blomstrende vejkanter herhjemme til gavn for naturens liv og det samlede økosystem.

Mere intelligente lyskryds skal nedbringe køtiden for bilister og gøre miljøet en tjeneste. Foto: Laura Bisgaard Krogh/Ritzau Scanpix Biler Slip for rødt lys: Sådan skal bilister spare tid ved lyskryds

24 kommentarer
Vis kommentarer