Vi ignorerer vejrforholdene: App skal holde os på vejene

Danskerne er trætte af, at andre bilister ikke kører ordentligt i dårligt vejr

Let foden for speederen i tågen. Foto: Colourbox
Let foden for speederen i tågen. Foto: Colourbox

Vi sænker simpelthen ikke farten nok, når vejret ikke er med os, og forholdene i trafikken dermed er vanskelige. Det viser en gennemgang af knapt 300 trafikulykker, som Havarikommisionen tidligere har lavet.

Og det er danskerne enige i, for i en ny undersøgelse som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik, så fortæller 32 procent af danskerne, at de andre trafikanter ikke kan finde ud af at sætte farten ned, når der er tåget.

- På denne årstid oplever trafikanterne mange dage, hvor det pludselig bliver dårligt vejr med regn, tåge eller glatte veje. Det er en god idé at følge med i vejrudsigterne, så man er forberedt og kan køre hjemmefra i bedre tid og afpasse sin fart til forholdene, siger Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

En måde at følge med i udviklingen på vejene er også Vejdirektoratets app og hjemmeside 'Vintertrafik', hvor man kan gå ind og få oplysninger om vejenes tilstand, blandt andet om det er glat i ens område, hvad temperaturerne er, og hvornår der sidst er blevet saltet.

Se også: Ny bøderegn: Nu går politiet på gaden efter disse syndere

Følg vejenes tilstand
Hjemmesiden og appen giver adgang til Vejdirektoratets kort, hvor alle mulige relevante informationer om vejene er samlet.

Udover at man kan se, hvor vejene er glatte, tidspunktet for sidste saltning og både vej- og lufttemperatur, så kan man også følge sneplove og saltspredere via små ikoner på kortet.

- Vores kort rummer alle de informationer om vejenes tilstand, som man som trafikant har brug for, før man kører ud på vejene om vinteren, siger områdechef Charlotte Vithen fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Man kan desuden følge sin egen kommune og få notifikationer, hvis de går i gang med at salte på veje tæt på en.

Se også: Dumt! 18-årig bilist fejrede kørekort med spritkørsel

Bilister er risikoblinde
Appen viser dog ikke, om der er tåget eller af andre årsager usigtbart udenfor, så her må man huske lige selv at tjekke vejrudsigten eller kigge ud af vinduet, inden man trykker speederen i bund.

Hos Havarikommisionen oplever man, at mange bilister ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på, hvilken risiko der er ved at køre stærkt, når vejret ikke er med en.

- Mange bilister er risikoblinde, når de sidder bag rattet. De kører ikke bevidst for hurtigt, men de har simpelthen svært ved at vurdere forhold som afstande, bremselængde og sigtbarhedens betydning for deres sikkerhed. Derfor skal farten længere ned, når vejret er dårligt, siger Mette Fynbo, der er formand for Havarikommisionen for Vejrtrafikulykker.

Se også: Skrabede ruden forkert og mistede kørekortet: Her er reglerne

8 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere