Vidste du det? Så mange hestekræfter har en hest

Biler og hestekræfter hænger unægtelig sammen, men hvorfor egentligt det?

Man kunne nemt tro, at en hest normalt kan yde én hestekraft, men det er ikke helt rigitgt. Foto: Colourbox
Man kunne nemt tro, at en hest normalt kan yde én hestekraft, men det er ikke helt rigitgt. Foto: Colourbox

Den første bil havde 1,1 hestekræfter, mens Formel 1-biler i dag har op mod 1000 af slagsen, men hvad dækker måleenheden over, og hvad har det overhovedet med heste at gøre?

En hestekraft (forkortet hk) er en ældre enhed til at måle effekten af en motors ydeevne. Men der er imidlertid forskel på, hvor meget en hestekraft dækker over, da det varierer fra land til land og fra industri til industri. Man har dog forsøgt at lave en fælles standard for, hvor meget en hestekraft er, og rent lavpraktisk svarer en hestekraft til den kraft, der skal til for at løfte 75 kg lodret op en meter på ét sekund.

Kraften udmåles også i watt, og i Danmark har man fastlagt, at en hk svarer til 735,5 watt. Men i USA skelner man stadig mellem horsepower og metrisk horsepower, der svarer til den, vi har herhjemme.

Salgsgimmick
Men hvad har det med heste at gør? At vi i dag forbinder biler og hestekræfter med hinanden kan vi takke en af den industrielle revolutions fadere for.

Ingeniør og opfinder James Watt (1736-1819) arbejdede på at forbedre dampmaskinen, og da han i starten af 1770’erne stod klar med en færdig model, var næste skridt at få den afsat på markedet.

Han henvendte sig derfor til Londons bryggerier, fordi han mente, at de ville kunne få en mere effektiv proces, hvis de implementerede hans maskine i produktionen. Men for at overtale nogen til at købe ens ide, må man snakke samme sprog.

Kulden kan fryse låsen til is. Foto: Colourbox Biler Sådan fikser du en tilfrosset lås på få sekunder

Ville udkonkurrere hestene
Dengang brugte bryggerierne heste til at trække møllen rundt i ring og på den måde få malet malten.

Så James Watt måtte derfor regne ud, hvad hans maskine kunne præstere i forhold til dens varmblodede konkurrent. Han målte derfor en bryggerihest, som gik i en cirkel på en diameter på 24 fod med en trækkræft på 180 pund, og som bevægede sig med en hastighed på 180,96 fod i minuttet. Det regnede han sammen til 32.580 fod/pund/minut og kaldte det en hestekraft, og fik dermed afsat sine dampmaskiner til bryggerierne. Siden blev det også den mest kendte betegnelse for bilmotorers ydeevne.

Men på trods af måleenhedens navn svarer en hk ikke til det, heste i gennemsnittet kan yde. Faktisk ligger en hests ydeevne, afhængig af racen, mellem 2,5 hk og 10 hk.

Bilerne skal skrottes uden at belaste miljøet. Foto: Colourbox Biler For få ved det: Nu får du flere penge for din skrotbil