Voldsom stigning: Ny biltype stormer frem

Flere danskere vender ryggen til de typiske benzin- og dieselbiler

Prius har længe været Toyotas hybrid-flagskib. Foto: PR
Prius har længe været Toyotas hybrid-flagskib. Foto: PR

For de fleste danskere, så har bilkøb længe været et spørgsmål om, hvorvidt man bør investere i en diesel- eller en benzinbi. Men det er måske på vej til at ændre sig. Sådan ser det i hvert fald ud, når man kigger på den nyeste udvikling.

Ifølge De Danske Bilimportører stormer hybridbilerne nemlig frem, og salget er steget med hele 150 procent fra 2015 til 2016. I alt er der blevet indregistreret 6500 almindelige el-benzin-hybrider - dem uden oplademulighed - i 2016.

Samtidig går det også langsomt frem for de såkaldte plug in-hybrider, hvor der i 2015 blev solgt 420 mod 550 i 2016.

Toyota vinder
Det er især Toyota, der er slået igennem med deres hybridteknik. For langt de fleste af de nye hybrider på de danske veje kommer fra det japanske firma.

Det betyder dog ikke, at danskerne har kastet sig over den berømte Prius, der kun findes i hybridudgaven. Den sælger ikke særligt godt i Danmark, især på grund af prisen, der ifølge Toyotas danske side starter ved 409.800 kroner. Men derimod er det hybridudgaverne af klassikere som Yaris, Auris og RAV4, der gør, at salget er steget kraftigt.

Det er nærmest kun BMW og Mercedes-Benz, der har hybridbiler, der er i konkurrence med japanernes biler. Der er dog ny konkurrence på vej fra Hyundai med deres Ioniq, der lanceres i 2017, og samtidigt kommer Kia med den tilsvarende Niro. Det skriver FDM.

Se også: Her er det grå gulds yndlingsbiler

Elbilssalget svigter
Efter en voldsom stigning af solgte elbiler i Danmark i 2015, så kom afskaffelsen af afgiftsfritagelsen i 2016 og lammede salget fuldstændigt. Dermed blev der i 2016 kun indregistreret 1312 elbiler her i landet, hvilket er meget lavere end de 4329 fra 2015 og lavere end de 1561 i 2014.

Se også: De bedste og værste biler i 2016

Hos de danske bilimportører er de utilfredse med, at der ikke tages hensyn til de mere miljørigtige biler.

- De afgifter, som blev pålagt elbilerne fra januar 2016, har været ødelæggende for salget, og der kommer yderligere afgifter på fra i år og frem til 2020. Den tidligere afgiftsfritagelse fungerede ikke optimalt, og de nuværende afgifter fungerer heller ikke. Vi mener, at den eneste rigtige model er en samlet reform af afgifterne, hvor vi beskatter ud fra bilens CO2-udledning og vægt, i stedet for som i dag ud fra bilens værdi. Kun på den måde kan vi sikre mere miljørigtige biler, og i øvrigt også mere sikre biler, siger Gunni Mikkelsen, der er direktør for De Danske Bilimportører i en pressemeddelelse.

Selv om hybridbilerne vinder frem, så kører mere end 99 procent af alle nye biler dog stadig på benzin eller diesel.

Se også: Her er årets mest solgte bil

65 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere