Annonce:
Annonce:

Volvo til de hovedløse

Allerede fra 2017 er Volvo klar til at køre 100 hovedløse mennesker rundt i Gøteborgs trafik

Volvo er nået så langt med deres selvkørende system, Drive Me, at de fra 2017 vil slippe almindelige mennesker løs med de selvkørende biler. (Foto: Volvo)
Volvo er nået så langt med deres selvkørende system, Drive Me, at de fra 2017 vil slippe almindelige mennesker løs med de selvkørende biler. (Foto: Volvo)
Annonce:
Følg Biler

Godt nyt til dig, hvis du kører med hovedet under armen. Volvo er ganske langt med deres forsøg på at bygge selvkørende biler. De kalder det Drive Me, og fra 2017 vil man have 100 helt almindelige mennesker til at køre 'hovedløst' rundt på udvalgte veje i Gøteborg. Hovedløst fordi, de kan lave alt muligt andet end at styre bilen. Styringen klarer bilen i stedet takket være en overflod af radarer og laserer.

Annonce:

I første omgang bliver det dog kun på veje uden modkørende trafik, cyklister og lignende, men Volvo er det første firma, som vil sætte almindelige mennesker 'bag rattet' af selvkørende biler.

Med de mange forskellige kammeraer, kan Volvo's system skanne både biler og mennesker. (Foto: Volvo)
Med de mange forskellige kammeraer, kan Volvo's system skanne både biler og mennesker. (Foto: Volvo)

- Autonom kørsel vil grundlæggende ændre den måde, vi opfatter kørsel på. I fremtiden vil du være i stand til at vælge mellem autonom og aktiv kørsel. Dette forvandler hverdagens pendling fra tabt tid til kvalitetstid og åbner nye muligheder for arbejde og fornøjelse, udtaler Dr Peter Mertens, Senior Vice President for forskning og udvikling af Volvo Car Group.

Ny Volvo med plads til syv har 400 hk – men kører 40 km/l

Flysikkerhed
Volvo er kendt for sikre biler, og det er klart, at når man laver et system, som føreren skal stole 100 procent på, så dur det ikke, at systemet pludselig fejler. Derfor er Volvo inspireret af flyindustriens tilgang til fejlmargin.

- Det er ikke godt nok, at dette system er 99 procent pålideligt. Du har brug for at komme meget tættere på 100 procent, før du kan lade selvkørende biler blande sig med andre trafikanter i almindelig trafik. Her har vi en lignende tilgang til den, der gælder for flyindustrien. Vores sikkerhedsarkitektur inkluderer backup-systemer, der vil sikre, at autopiloten fortsat vil fungere sikkert, også hvis et element i systemet skulle blive deaktiveret, forklarer Dr Erik Coelingh, teknisk specialist Volvo.

Annonce:

Teknikken
At få bilerne til at køre selv kræver selvfølgelig bunker af avanceret elektronik, som meget præcist skal kunne bestemme, hvor bilen befinder sig, og hvad der sker omkring bilen. Faktisk danner bilen et real time kort af de omkring værende bevægende og stillestående objekter.

Det sker ved hjælp af en kombineret radar og kamera i forruden. Kameraet læser trafikskilte, og radaren læser vejens forløb. Der er også en laser i fronten, som på op til 150 meter kan skanne objekter. 

Radar
Men de er slet ikke nok. Fire radarer i bilens kofangere tjekker 360 grader omkring bilen. I bagkofangeren sidder yderligere to radarer, som eksempelvis opfanger hurtigkørende biler bagfra –ret praktisk ved vognbaneskift.

Patruljevogn får mere peber i bøssen

Annonce:

Der er også to kameraer i sidespejle og en i front- og bagkofanger til at opfange bevægelse og vognbaneskift. Yderligere er der et særligt 'tre-i-en' kamera, som opfanger bevægelse i 140 grader, 45 grader og 34 grader – det skal nemlig opfange eksempelvis fodgængere eller cyklister, som pludselig vælter ud på vejen.

(Foto: Volvo)
(Foto: Volvo)

Sidst men ikke mindst er der 12 ultrasoniske sensorer, som er lige dem, biler i dag bruger som parkeringssensorer. De hjælpe kørslen ved lav fart, eksempelvis på en parkeringsplads, hvor gående eller bakkende biler pludselig kan dukke op.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: