Annonce:
Annonce:

Ankestyrelsen: Skandale-psykologs sager skal genoptages

Ekstra Bladet har afsløret, at børn er blevet tvangsfjernet med fup og fidus-rapporter, som psykolog Michael Adam Guul står bag. Nu skal alle sager genoptages

Psykologen Michael Adam Guul har afgivet mange forklaringer. Hør dem her.
Annonce:

Psykolog Michael Adam Guul har været under heftig kritik, efter Ekstra Bladet har bragt en række afsløringer om hans arbejde.

Det får nu Ankestyrelsen til at opfordre alle kommuner til at undersøge de sager, hvor Michael Adam Guul har spillet en rolle.

'På baggrund af Ekstra Bladets omtale af en psykolog, der har udarbejdet erklæringer i en række børnesager, har Ankestyrelsen mandag den 21. juni 2021 sendt et brev til alle kommuner,' står der i en pressemeddelelse fra Ankestyrelsen.

'I brevet vejleder vi kommunerne om, at de bør identificere de sager, hvor de har bedt den pågældende psykolog om at udarbejde erklæringer, og genvurdere sagerne, herunder vurdere, om grundlaget for kommunens afgørelser er tilstrækkeligt, eller om der er behov for supplerende oplysninger,' skriver Ankestyrelsen.

Annonce:

Minister: Jeg får det dårligt
Michael Adam Guuls undersøgelser har haft afgørende betydning i familiesager, og kommuner har blandt andet brugt hans rapporter til at vurdere, om børn har skullet tvangsfjernes eller ej. I flere tilfælde har forældre mistet deres børn.

- Hvis børn er blevet anbragt på baggrund af hans rapporter, så er de blevet anbragt på et ikke-psykologfaglig og ikke-etisk grundlag, lyder dommen fra autoriseret, specialiseret psykolog Lise Merrild i den forbindelse.

Ekstra Bladet har talt med socialminister Astrid Krag (S), der ser positivt på Ankestyrelsens indgriben.

- Jeg får det helt dårligt, når jeg tænker over de børn, som kan have fået forkert hjælp på grund af den her mand. Med de afsløringer, I lægger frem, synes jeg, det er helt rigtigt, at Ankestyrelsen nu sætter gang i, at kommunerne genoptager sagerne, siger hun i et interview.

Også Venstres psykiatriordfører, Janne Heitmann, har reageret på afsløringerne.

-  Det er dybt bekymrende og fuldstændig uacceptabelt, at det overhovedet kan finde sted, siger hun.

Artiklen forsætter under billedet ...

Læs og lyt afsløringerne om Michael Adam Guul her:

Her kan du læse den store baggrundsartikel om, hvordan børn er blevet tvangsfjernet med Michael Adam Guuls fup og fidus-rapporter.

Her kan du læse Michael Adam Guul forsvare, at han udsatte sin sekretær for trusler, mens de udarbejdede rapporter. Han mente blandt andet, at hun burde 'brændes og skoddes ihjel'.

Her kan du læse, at Michael Adam Guul kaldte sig læge uden at være det. Og hans forklaring, der går på, at forældrene 'var retarderede'.

Her kan du læse, at Michael Adam Guul skrev psykologer på sine rapporter, som fortæller, at de aldrig var med til undersøgelserne af de sårbare familier.

Her kan du læse om, hvordan familier, der har været i hænderne på Michael Adam Guul, ikke kan klage til Psykolognævnet.

 

Her kan du lytte til de første to episoder af podcastserien om Michael Adam Guul

Episode 1: I de forkerte hænder: De 27 rapporter (1:6)

Episode 2: I de forkerte hænder: Fænomenet  

Annonce:

Brev med klar besked
Ekstra Bladet har set brevet, som styrelsen har sendt ud til kommunerne.

'Ekstra Bladet har i artikler og podcasts rejst kritik af forældreevneundersøgelser udarbejdet af psykolog Michael Adam Guul. Kritikken omfatter det forhold, at Michael Adam Guul ikke er autoriseret psykolog (...). Herudover er der kritik af den faglige kvalitet og den anvendte metode,' lyder beskeden fra Ankestyrelsen til alle landets kommuner.

Brevet har overskriften 'Genvurdering af børnesager hvor psykolog Michael Adam Guul har bidraget', og den klare besked lød som følger:

'Kommunerne bør identificere de sager, hvor de har anmodet psykolog Michael Adam Guul om at udarbejde erklæringer, og genvurdere sagerne'. 

Lyt til podcasten 'I de forkerte hænder' her.

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: