Ved du mere om sagen? Del din viden anonymt i en mail til hf@eb.dk
En række eksperter kalder det mistænkeligt og ulovligt, at Erik Filthuth berigede sig selv med midler til udsatte børn.
Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, hvordan han købte renoveringer og luksusinventar til sine private boliger gennem sociale tilbud.
Afsløringen du ikke måtte læse: Børnehjemsbaron finansierede luksusliv 'hammer ulovligt'
Nu retter eksperter blikket mod den revisor, som godkendte det ene regnskab efter det andet.
- I den her sag mener jeg bestemt ikke, der har været god regnskabsføring. Jeg tænker, at der må være tale om en ualmindelig dårlig revisor, lyder den overordnede dom fra Knud Aarup, der er tidligere direktør i Socialstyrelsen.
Han undrer sig over, at Eriks Filtuhths revisor gennem 30 år, Martin Skovholm, tilsyneladende hverken opdagede eller påpegede de kritisable forhold, som Ekstra Bladet har afsløret den seneste uge.
Ekstra Bladet har været i kontakt med Martin Skovholm. Her kommenterer han ikke Ekstra Bladets afsløringer om Erik Filthuth og afviser i stedet konkrete kritikpunkter af sin revision.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Venner eller ej?
Eksperterne kalder det blandt andet mistænkeligt og uprofessionelt, at der på Erik Filthuths personlige Facebook-profil findes en række billeder, hvor han og revisoren, Martin Skovholm, optræder i situationer, der kan tolkes som private.
- Så begynder det at være at mistænkeligt, lyder det fra Leif Christensen, der er adjunkt på Institut for Regnskab på CBS.
- Det kan jo føre tankerne hen på, at man som revisor undlader at være offentlighedens vagthund, lyder det også fra revisor Kim Jacobsen, der har 30 års erfaring med økonomi på sociale tilbud.
Ekstra Bladet har foreholdt Martin Skovholm denne kritik.
'Det er særdeles krænkende, at du antyder, jeg havde/har en 'særlig nær relation' eller et 'nærtstående forhold' til Erik Filthuth. For dermed antyder du, at jeg skulle/kunne have haft en personlig interesse i at slække på faglige principper, hvilket jeg aldrig har gjort,' skriver han til Ekstra Bladet.
Artiklen fortsætter under billedegalleriet ...
Se nogle af billederne af revisoren og børnehjems-baronen her - og læs Martin Skovholms forklaringer
Martin Skovholm skriver også, at hans 'indgang og adgang' til arrangementer hos Erik Filthuth altid har været 'forretningsmæssige'. Ekstra Bladet har derfor spurgt ham, hvad den ‘forretningsmæssige indgang og adgang' var til de begivenheder, der findes billeder af på Facebook.
Her forklarer han, at han mødtes med Erik Filthuth i Frankrig, fordi Erik Filthuth ville holde et møde, og at han kun var til Erik Filthuths store sølvbryllupsfest i Østrig, fordi han valgte 'at køre forbi', eftersom han alligevel var i Frankrig og Italien. Desuden skriver han:
'At deltage i fejringen af en stor mærkedag for en klient igennem næsten 30 år mener jeg ikke giver grund til at konkludere, at der er tale om et nært personligt forhold.'
Artiklen fortsætter under videoen ...
Overvejer revisornævnet
Ekstra Bladet har også foreholdt revisor Martin Skovholm, at avisen er besiddelse af materiale fra Søbæk, hvor han og hans kone optræder på invitationer og bordkort til forskellige arrangementer hos Erik Filthuth.
'Når man anføres på en invitation, er det ikke ensbetydende med, at man deltager,' svarer revisoren og skriver yderligere:
'Jeg kan slet ikke forstå, hvis et bordkort med mit navn på skulle være dokumentation for, at jeg har deltaget i et givent arrangement, hvis jeg selv siger, at jeg ikke har været der.'
Socialtilsyn Hovedstaden er dog af den overbevisning, at der kan være et problem.
- Det er helt nyt for os, at der muligvis er en så tæt relation mellem Erik Filthuth og hans revisor, og det bliver vi selvfølgelig bekymrede over, siger tilsynschef ved Socialtilsyn Hovedstaden Mie Andresen, som overvejer at melde revisoren til Revisornævnet.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Uenig med eksperterne
Spørgsmålet om revisorens habilitet er relevant, idet eksperter i økonomi og revision kritiserer konkrete nedslagspunkter i Martin Skovholms revisionen for Erik Filthuth.
Deres vurderinger er foretaget på baggrund af Søbæks officielle regnskaber samt en lang række interne dokumenter fra Erik Filthuths virksomheder - herunder administrations-procedurer, revisionsprotokollater, udlægs-oversigter, budgetter og interne regnskaber.
Ud fra materialet påpeger eksperterne blandt andet, at Martin Skovholm burde have undersøgt Erik Filthuths private udlæg for over fire millioner kroner på fem år.
Afsløring: Børnehjems-baron havde millionudlæg til mad og rejser
Børnehjemsbaron købte tøj for 700.000: - Giver ingen mening
- Når private indkøb så massivt overtræder virksomhedens interne regler, så bør det undersøges. Særligt når indkøbene er foretaget af direktøren, som ingen andre kontrollerer, siger revisor Kim Jacobsen og henviser til, at rigmandens store udlæg ikke beskrives eller korrigeres i det tilgængelige materiale.
Både han og Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, påpeger i samme forbindelse, at der tilsyneladende ikke blev fulgt op på problemer med bilag, der ikke opfyldt lovens krav og manglende dokumentation for private udlæg. Forhold, som bliver påpeget i et af de revisionsprotokollater, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, men som ikke finder vej til de officielle regnskaber.
- Der er simpelthen nogle konklusioner, der ikke følges godt nok op på, siger Lars Krull.
Artiklen fortsætter under artikelgalleriet ...
Revisor Martin Skovholm har ikke villet stille op til interview, men afviser over mail al kritik, som han i øvrigt mener er tilvejebragt på et 'uoplyst grundlag'.
'Det er ikke korrekt, at vi ikke følger op, og jeg savner dokumentation for den påstand. Sagen er, at der netop blev fulgt op på forholdene, hvilket fremgår af senere revisionsprotokollater, som du også vil kunne finde frem ved aktindsigt hos de sociale tilsynsmyndigheder,' skriver han.
Men Holbæk Kommune er ikke i besiddelse af de protokollater, som Martin Skovholm henviser til. Ekstra Bladet har derfor opfordret revisoren til at fremsende dem, som han mener beviser, at han fulgte op på kritisable forhold. Men det har revisoren ikke gjort.
Artiklen fortsætter under faktaboksen ...
Myndighedens vagthund
Hvis Holbæk Kommune aldrig har fået revisionsprotokollater, er myndighederne heller aldrig blevet gjort opmærksom på det regnskabsrod, der var i Søbæk-imperiet. Der er nemlig ingen anmærkninger i de officielle regnskaber.
- Anmærkningsfri revisioner er guld værd, for så er det meget svært for myndighederne at få kendskab til eller mistanke om problemer, forklarer Knud Aarup, der er tidligere direktør i Socialstyrelsen.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Martin Skovholm holder dog fast i, at revisionsprotokollater, som han påstår 'rummer forskellige revisor-anmærkninger gennem årene', er blevet sendt til myndighederne.
Ekstra Bladet har derfor flere gange bedt revisoren om at fremsende dokumentation for, at anmærkninger har fundet vej til hans revision samt til myndighederne, ligesom han er blevet bedt om at fremsende den dokumenation, der viser, at han fulgte op på bilags-problemer.
Men Martin Skovholm har ikke sendt dokumentation. I stedet skriver han, at han i så fald ville bryde sin 'klient-fortrolighed'.