Annonce:
Annonce:

Dansk behandlingstilbud står klar til Mettes uønskede børn

Det danske rehabiliteringscenter DIGNITY melder sig nu på banen med ekspertise og et behandlingsforløb til de danske børn, der lige nu sidder i syriske lejre, hvis de skulle vende hjem

Annonce:

Dansk Institut mod Tortur, som også går under navnet DIGNITY, melder sig nu klar til at tage imod de danske børn, der lige nu sidder i lejre i det nordøstlige Syrien, hvis regeringen beslutter sig for at tage dem hjem.

PETs Center for Terroranalyse vurderer, at risikoen for radikalisering af børnene forøges, jo længere tid de opholder sig i lejrene.

Vurderingen fra DIGNITY er, at deres traumer ligeledes forværres for hver dag, der går. Organisationen melder sig nu på banen og tilbyder sin hjælp og ekspertise i forhold til traumebehandling af børnene.

Annonce:

- Det er selvfølgelig svært at vurdere på afstand, men der er meget der tyder på. at mange af børnene har ret dyb traumatisering og lider af mareridt, angst, depression og måske også selvskade og selvmordstanker. Men børn er mere modtagelige overfor rehabilitering, lyder det fra Rasmus Grue Christensen, der er direktør i DIGNITY.

- Jo yngre de er, jo hurtigere går det med at bryde den onde cirkel, som de er inde i. Intet barn er fortabt - uanset alder. Det er en stor opgave, men bestemt ikke en umulig opgave, siger Rasmus Grue Christensen.

 

Mettes uønskede børn

Teltlejrene i det nordøstlige Syrien bliver kaldt 'helvede på jord' og 'Europas Guantanamo'.

Det anslås, at der bor 68.000 mennesker i lejrene, og flere organisationer har advaret om, at lejrene kan ende med at udklække nye terrorister, ligesom der jævnligt kommer rapporteringer om radikalisering i lejrene, hvor Islamisk Stat sidder på magten.

I lejrene sidder 25 danske børn, som enten er født i Syrien eller Danmark, og hvis forældre tog ned for at bo i Islamisk Stat.

19 af disse børn er i alderen 1-13 år.

Statsminister Mette Frederiksen har afvist at hente børnene hjem.

'Deres forældre har vendt Danmark ryggen og har kæmpet for Islamisk Stat, og dermed har de truffet et valg på deres børns vegne,' sagde hun 26. november 2019 i Folketingssalen.

USA har gentagne gange opfordret lande som Danmark til at hente sine statsborgere hjem. Indtil videre har Danmark dog kun hentet to hjem: et forældreløst spædbarn og en 13-årig dreng, der var alvorligt syg.

Ekstra Bladet sætter i den kommende tid fokus på 'Mettes uønskede børn' og vil gerne i kontakt med folk, der har kendskab til sagen. Skriv til tf@eb.dk

Afsløring: Regeringen skjulte PET's vurdering af danske børn i et år

- Intet barn er fortabt
DIGNITY er en international menneskerettighedsorganisation, der har et rehabiliteringscenter i Danmark med speciale i rehabilitering af svært traumatiserede flygtninge.

Den ekspertise vil de nu tilbyde regeringen, hvis de skulle vælge at hente de 25 børn hjem fra lejrene i Syrien, der har været beskrevet som 'Europas Guantanamo'.

- Vi råder over en del af den behandling, der skal til for at behandle de her børn, hvis de kommer hjem fra lejrene i Syrien, siger Rasmus Grue Christensen.

Annonce:

Hos DIGNITY mener de, at det er vigtigt med en helhedsorienteret indsats i forhold til børnene, hvis de skulle vende hjem.

- Med den tilværelse børnene har haft de sidste par år, så er det fuldstændigt utænkeligt, at det ikke har sat sig dybe spor hos dem formentlig i form af PTSD. Det er ikke noget, der bare går væk. De skal behandles for de traumer, som de er blevet påført. Vi stiller vores ekspertise til rådighed, hvis myndighederne har brug for det.

Letta Tayler, der er leder af anti-terror afdelingen hos Human Rights Watch, opfordrer ligeledes til, at man tager børnene hjem og giver dem den nødvendige hjælp.

- Danmark er et land, som har ressourcer til at hjælpe denne type borgere. Risikoen ved at lade dem sidde ukontrolleret i radikaliserende lejre er en langt større risiko, end hvis man bringer dem hjem, siger hun.

 

Annonce:

Stor frustration i PET: Regeringen ignorerer vurdering af børn i Syrien

- Mange er så små, at de ikke har taget meget skade endnu
De danske børn har været placeret i lejre, der bliver beskrevet som 'helvede på jord', og risikoen for at de bliver radikaliseret vokser for hver dag, de sidder dernede, lyder det i PETs trusselsvurdering.

Men børnene kan stadig resocialiseres, og chancen for det bliver kun større, jo hurtigere man tager dem hjem, lyder det fra Anja Kublitz,  der er lektor ved Aalborg Universitet og har forsket i hjemvendte fremmedkrigere siden 2015.

- I forhold til børnene ligger der selvfølgelig en opgave i forhold til at resocialisere. Den opgave vil være nemmere, jo hurtigere man får dem hjem, siger hun.

En stor del af de danske børn i lejrene i det nordøstlige Syrien er nemlig fortsat så små, at de stadig kan påvirkes i et behandlingsforløb.

Annonce:

- Mange af de her børn har været i danske folkeskoler. De er så små, at de ikke har taget så meget skade endnu. Det er jo så den opgave, der ligger, hvis man tager dem hjem - en opgave mange andre lande er i fuld gang med, fordi de har hjemtaget børn, siger Anja Kublitz.

Indespærret 12-årig dansk dreng: Jeg er bange

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: