Dansk diplomat lokket i sex-fælde

Den polske efterretningstjeneste tog under den kolde krig kompromitterende sex-fotos af en højtstående dansk diplomat, som blev lokket til at have en affære med en polsk spion. Ekstra Bladet har vist billederne til diplomaten

Diplomaten blev systematisk overvåget af den polske efterretningstjeneste, der fulgte ham hele vejen ind i dobbeltsengen. Foto: IPN
Diplomaten blev systematisk overvåget af den polske efterretningstjeneste, der fulgte ham hele vejen ind i dobbeltsengen. Foto: IPN

På det grynede foto ligger en kvinde og ryger en cigaret i sengen, mens hun læser en bog. På et andet er to nøgne kroppe viklet ind i hinanden i de krøllede lagner.

Manden på billederne er en forhenværende højtstående dansk diplomat, der arbejdede på den danske ambassade i Polen i slutningen af 70'erne.

- Hun var en dejlig pige, husker den 79-årige tidligere danske diplomat, da Ekstra Bladet viser ham billederne.

Det er første gang, han ser billederne af sig selv og den kvinde, han havde en affære med, mens han var udstationeret i Polen under den kolde krig.

Læs hele interviewet med diplomaten her:

Diplomat lokket i sex-fælde: Her ser han spion-billeder for første gang

Det var dog ikke ren kærlighed og begær, der drev hende. Kvinden var nemlig spion og havde kodenavnet ‘Nina’. Hendes opgave var at kompromittere den danske diplomat, som den polske efterretningstjeneste overvågede massivt.

Ekstra Bladet afdækker i dag historien på baggrund af afklassificerede dokumenter i det polske spion-arkiv IPN.

Læs hele historien og se billederne:

Dansk diplomat endte i spionernes honningfælde

Sagen er et eksempel på en såkaldt honningfælde, som blev flittigt brugt under den kolde krig. Den viser, hvor langt den polske efterretningstjeneste var villig til at gå i sin spionage mod danske diplomater. 

Den polske efterretningstjeneste lokkede mindst 30 udenlandske diplomat til at indlede en affære med en af deres spioner. Affærerne blev overvåget og dokumenteret med billeder og film, som kunne bruges til afpresning. Samtidig blev diplomaternes ting gennemsøgt, og alle private samtaler blev rapporteret videre.

Den i dag 79-årige dansker anede ikke, at Nina spionerede mod ham. Han har heller ikke aldrig set de kompromitterende billeder og leverede ingen oplysninger til den polske efterretningstjeneste.