VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på ditte.lynge@eb.dk
Alle beviser er væk i sagen om en tidligere ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Jammerbugt Kommune, der forgyldte sin kæreste med ordrer for 4,1 millioner kroner.
Og nu viser det sig, at kvinden som i en årrække forvaltede flere hundrede millioner, angiveligt ikke var under nogen form for kontrol.
Den i dag 57-årige kvinde ’GC’ havde i en årrække ansvaret for inventaret på en lang række danske asylcentre, herunder at åbne og lukke centrene.
Udlændingestyrelsen udliciterede i 2012 opgaven til det, der i dag er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. I 2015 overtog Jammerbugt Kommune opgaven, og GC flyttede med.
GC indkøbte fra 2012 til 2018 for i alt 301,7 millioner kroner på vegne af Udlændingestyrelsen.
Men til trods for at Udlændingestyrelsen hver måned samlede regningerne op, har styrelsen ikke bedt om at se bilagene på, hvad pengene blev brugt på. Det på trods af, at styrelsen i aftalen med de to flere gange understreger, at der skal være tilstrækkelig dokumentation.
'Udlændingestyrelsen har mulighed for at bede om bilag, men der er ikke i udgangspunktet fremsendt bilag,' skriver styrelsen til Ekstra Bladet, som flere gange har efterspurgt bilag, kontrakter og lignende hos styrelsen.
Ekspert: Pengene skal bruges forsvarligt
Men ikke nok med, at styrelsen havde mulighed for at bede om fakturaer, så havde den også en pligt til at føre kontrol med, hvordan pengene blev brugt, fortæller Sten Bønsing.
- Selvfølgelig skal den myndighed, der udliciterer en opgave, også føre en form for tilsyn for at sikre, at pengene bruges forsvarligt og sparsommeligt. Og der bør man for eksempel få indleveret regnskaber med revisorpåtegninger eller lignende, når der er tale om så mange penge.
Ifølge den oprindelige aftale om inventaroperatøransvaret, der blev indgået mellem Udlændingestyrelsen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og senere med kommunen, skulle GC løbende udfylde et skema, hvor hun opgjorde, hvor mange penge, hun havde brugt. Men der ud over har styrelsen ikke noget liggende på sagen.
Ordførere om ny skandale i Forsvaret: Forlanger sagen kulegravet
Ekspert: Hovedrystende
GC’s dengang nærmeste chef i Jammerbugt Kommune, Ninna Svendsen, fortæller, at GC ikke skulle have godkendelse af sine indkøb, men at hun var meget selvkørende.
Det er ‘hovedrystende’, mener Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.
- Det er uforståeligt, at man tilsyneladende har kunnet forvalte så mange millioner kroner selvstændigt og uden nogen særlig form for kontrol, siger han.
Ligesom Sten Bønsing mener professoren, at sagen viser brud på reglerne om inhabilitet, samt at den manglende dokumentation på aftalen med kærestens firma tillige er et brud på notatpligten.
Udover GC's dengang nærmeste chef har Ekstra Bladet ligeledes været i kontakt med kommunens daværende chef for hele asylområdet Thorkild Poulsen. Han afviser også at have været forelagt noget om inhabilitet fra GC’s side.
Artiklen fortsætter under billedet...
Kommune: GC's ansvar at gemme
Jammerbugt Kommune skriver i en mail til Ekstra Bladet:
’Medarbejdere med indkøbsfunktioner kan normalt disponere på egen hånd i et vist omfang. Derfor kan alle indkøb ikke i praksis godkendes på forhånd. Efterfølgende laves der stikprøvevis kontrol af bilagene.’
Kommunen pointerer også, at det var GC's eget ansvar at sørge for, at al dokumentation blev lagt ind i sagssystemerne.
'Medarbejderne skal selv skal foretage journalisering løbende,' skriver kommunen, der 'har gennemsøgt journalsystemet for dokumenter, mails og andet relevant materiale og er ikke stødt på materiale fra GC'.
Fik hædersmedalje inden millionordrer til kæresten
Vil ikke udtale sig
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har ikke ønsket at stille op til interview eller svare på specifikke spørgsmål om sagen.
Styrelsen skriver blot, at GC's daværende chef, Irene Margrethe Knuth, ikke er enig i, at hun skulle have godkendt GC's relation til kæresten eller have underskrevet en lejekontrakt:
'Den udlægning af forløbet genkender medarbejderen ikke, og ønsker ikke at kommentere påstandene.'
Styrelsen skriver i en mail til Ekstra Bladet, at den 'forsøger gennem de tilvejebragte bilag og oplysninger at danne et overblik over det faktiske forløb'.
Kan blive rodet ind i sagen
Et centralt spørgsmål i sagen er, om GC fik godkendt af sine chefer, at hendes kæreste firma blev tildelt store opgaver. Selv påstår hun, at det blev godkendt, mens cheferne siger det modsatte.
Men selv hvis GC aldrig informerede om sit parforhold og mulige inhabilitetsproblemer, kan både Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Udlændingestyrelsen og Jammerbugt Kommune alligevel ende med at blive trukket ind i sagen, mener Sten Bønsing.
- Der er i hvert fald overtrædelse af inhabilitetsregler og procedurer for godkendelse af økonomiske aftaler, hvis man ser på kommunen, Forsvaret og Udlændingestyrelsen.
VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på ditte.lynge@eb.dk